AKTUELNO

U Hramu Svetog Save na Vračaru sinoć je održana ponoćna liturgija u prisustvu više stotina vernika, a Nova godina po julijanskom kalendaru dočekana je ispred Hrama u prazničnoj i veseloj atmosferi, uz kuvano vino i rakiju.

U ponoć su upriličeni vatromet i multimedijalni šou sa Kule Beograd, koji su označili dolazak Srpske Nove godine, dok su gradjani na Trgu Republike Novu godinu dočekali uz koncerte Tee Tairović i Saše Matića.

Julijanska Nova godina, poznata još kao Stara ili Pravoslavna, kod nas najpoznatija kao Srpska Nova godina, slavi se 13. na 14. januar po gregorijanskom kalendaru, ili 1. januara po julijanskom.

Iako nije zvanična Nova godina, rado se praznuje u balkanskim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, pravoslavnim delovima Hrvatske, ali i u istočnim zemljama Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

Zanimljivo je da tradicija proslave julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u nekim delovima Škotske.