AKTUELNO

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju rekao je da je Kušner prvi, na najgrublji način prekršio rezoluciju 1244.

Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za savet ravnopravnih, komentarišući izjavu Bernarda Kušnera koji je izjavio da je u Prištini video napadnute srpske žene na Kosovu, rekao je za Novo jutro Televizije Pink da Kušner nije prvi od međunarodnih predstavnika koji postaje pametan i otvoren sa velikim zakašnjenjem.

- Ono što on sad otkriva možda bude novo samo kao detalj, ali ne kao suština. Suština je da su oni, posebno Kušner, prikrivali sve takve stvari dok su bili u mogućnosti da pomognu da se to razotkrije i da se procesuira - rekao je Jovanović.

Foto: Printscreen

Kako dodaje, Kušner više nije ni na kakvoj značajnijoj dužnosti da može operativno da pomogne, ali da ovo jeste jedan signal evolucije u javnom mnjenju oko toga ko su vinovnici i uzroci teškoća na Kosovu i Metohiji.

- Bilo bi dobro da za njim pođu i šefovi UNMIK-a i EULEKS-a i da konačno krene sud za procesuiranje zločina OVK protiv srpskog naroda - kaže Jovanović.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju rekao je da se dešavalo da Lekari vez granica budu optuživani za špijunažu i da su uvek bili jednostrani u prikazivanju kriznih situacija.

Foto: Printscreen

- Oni su veoma aktivno učestvovali u jednoj medijskoj satanizaciji i pripremi NATO bombardovanja, skrivali su istinu o događajima na Kosovu. Kušner dolazi u vreme kada se sprovodi najveći talas etničkog čišćenja srpskog naroda na Kosmetu nakon dolaska međunarodnih snaga. Njegov posao nije bio da saoseća sa žrtvama, njegov posao je bio da zaštiti srpski narod jer je imao na raspolaganju ceo mehanizam UNMIK-a i pedeset hiljada pripadnika vojnika KFOR-a - ističe Drecun.

Kako dodaje, dvoje ljudi koje je uhapšeno zbog nezakonitog upadanja u vojni magacin pripadnici su Lekara bez granica.

- Bernard Kušner učestvuje u zataškavanju istine etničkog čišćenja i ubijanja Srba nakon dolaska međunarodnih snaga, ali on je učestvovao u prikrivanju istine o nestalima, o takozvanoj Žutoj kući. On je mnogo patnje i zla naneo srpskom narodu i nije ništa učinio kao prvi čovek UNMIK-a da bi sprečio to užasno, brutalno nasilje nad srpskim narodom - kaže Drecun.

Kako misli, ovo je glumatanje Kušnera, kao kada su ga pitali za ilegalnu trgovinu organima, kada se grohotom smejao.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, rekao je da je ono što je činjenica to da je Kušner svoju misiju definisao tako da je Kosovo brod koji je oboren i da on treba da ga podigne.

Foto: Printscreen

- On je to radio. To je bila jedna jednostrana misija, koja je bila na ivici da iskoči iz okvira 1244. Kušner je tri dana pred saopštavanje strategije EU o zapadnom Balkanu pisao poznato pismo Junkeru i ostalima u kom je tražio da se Srbiji ne da prioritet. On očigledno nije čovek politike već nekih drugih poslova koji se zatekao na jednom vrlo važnom mestu i opredelio je jedan deo istorije Kosova - objašnjava Janjić.

Drecun se nadovezao time da je jako bitno to što je Kušner prvi, na najgrublji način prekršio rezoluciju 1244.

- Rezolucija je predvidela razoružavanje terorističke OVK. On je terorističku OVK, protivno rezoluciji 1244, pretvorio u kosovski zaštitni korpus i legalizovao teroriste. Onda imate kosovski zaštitni korpus, čiji su generali isti oni zločinci, teroristi koji su bili komandanti zona u terorističkoj OVK-a, uključujući Haradinaja. Nakon toga, nakon neuspešnog postavljanja eksploziva na severu, kada su hteli da miniraju železničku prugu, onda se proglašava KZK-a terorističkom organizacijom. Sve je to rezultat delovanja Bernarda Kušnera. Preko ilegalne službe ŠIK davane su Kušneru mnoge povlastice - naglašava Drecun.

Jovanović je rekao da projekat Velike Albanije ide napred.

- Suština je da zapad nema ozbiljnih namera da to sprečava. Mislim da su Ramine izjave jedan korak napred i opomena i Evropskoj uniji i drugima da ukoliko se zaustavlja ili koči proces od interesa za nezavisnost Kosova i za ujedinjavanje Kosova i Albanije, oni daju prioritet tome u odnosu na bilo kakvo članstvo u EU. Njima je concept Velike Albanije ispred članstva u Evropskoj uniji - ističe Jovanović.

#Dušan Janjić

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

#Živadin Jovanović

'