AKTUELNO

Kordinisani pritisci na Srbiju su sve veći. Povodom najava o usvajanju rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da će se Srbija boriti snažno i do kraja. Naglasio je i da je napisao 14 pisama evropskim liderima zbog pokušaja Prištine da postane član Saveta Evrope!

Prof. dr Vladimir Vuletić, sociolog, pojasnio je razlog sve većih pritisaka na našu državu.

Ovi napadi su finale nečega što su političari iz uticajnih država najavili pre nekoliko godina. Kako je i sama Madlen Olbrajt rekla: "Posao nije završen". Tada je otvoreno rečeno da uticaj i snaga Srbije moraju biti na neki način umanjeni. Pošto Srbija na nešto tako nije pristala, ovo je očekivani odgovor. Svakome je lakše da se zameri Srbiji nego SAD-u. Mislim da je Americi najveći problem samostalna politika Srbije, a Kosovo i Metohija i Republika Srpska način da se Srbija pritisne i bude slepi izvršilac odluka koje se u zapdnim centrima moći donesu - rekao je Vuletić.

Vuletić je dodao da je sada Srbiji pre svega potrebno jedinstvo.

Da bi mogli voditi ovako čvrstu politiku, vi pre svega morate da budete snažni u sopstvenoj državi. Srbiji pre svega treba jedna vrsta jedinstva i to opozicija ne sme da zanemari, jer nam slede ozbiljni pritisci - rekao je Vuletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Vuk Stanković, analitičar, smatra da ovom rezolucijom o Srebrenici, Nemačka pokušava da skrene fokus sa sebe na nekoga drugog.

Nemačka želi da se ovim potezom oslobodi te stigmaticazije genocidne države. Ako na međunarodnoj areni ponovo zaživi ta priča o genocidu u Srebrenici, otvara se prostor za potpuno ukidanje Republike Srpske. Ovakvim potezima velike sile prave balans prema muslimanskom svetu, pošto neće da ispadne da ih radikalizuju - rekao je Stanković.

Stanković je dodao da su uvek postojale "samostalne" organizacije koje su se bavile zločinima Srba, a ne zločinima nad Srbima.

Foto: TV Pink Printscreen

Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa, istakao je da je potpuno paradoksalno da nas države poput Nemačke i hrvatske optuže za bilo kakav genocid.

Paradoksalno je da su Nemci predlagači ove rezolucije, ali izgleda da su sada shvatili da otvaraju Pandorinu kutiju. Zamislite da nas države poput Nemačke i Hrvatske optuže za genocid. To je brutalna promena istorije pred očima celog sveta - rekao je Milovanović.