AKTUELNO

Tajkunska televizija N1, koja se neretko poklapa sa antisrpskim stavovima koji dolaze iz regiona, ugostila je Sofiju Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava koja se potrudila da ubedi gledaoce da su Srbi genocidan narod i da je ono što se dogodilo 1995. godine u Srbrenici zapravo bio genocid.

- Ono što ja vidim kao povod da se na ovakav način o ovoj temi izveštava i da se ona na ovakav način koristi jeste što uopšte imamo razgovor o Srebrenici i o onome što se tamo dogodilo 1995. godine. Mi se ovde već dugi niz godina igramo te igre je l' strašan strašan zločin, je l' genocid, je l' ovo, je l' ono... Nekako, stalno oko toga se pravi jedna fama, pravi se jedna ujdurma. Taj genocid je presuđen, to je jedan od najdokumentovanijih zločina u istoriji. Aleksandar Vučić, koji je predsedni ove zemlje, ovo konkretno radi i diže ovaj razgovor na ovaj nivo iznoseći gomilu neistina. To su vrlo manipulativni podaci. Ne vidim zašto bi ijedna osoba koja ima minimum ljudskog dostojanstva i čovečnosti bila protiv ove rezolucije. Štitimo nas tako što ćemo da gazimo preko leševa i preko svih drugih ljudi. Stvarno, ovo više nema smisla - rekla je i dodala:

- Ujedinjene nacije su osnovale sud koji je sudio i koji je doneo presudu o tome da je Srebrenica genocid, u ovom slučaju mislim na Međonarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a Narodna skupština Republike Srbije je usvojila Deklaraciju o Srebrenici u kojoj piše da je za nas Srebrenica zločin na način na koji je to utvrđeno u presudi Međunarodnog suda pravde, što je genocid. Znači, to je kraj priče, nema tu šta sad mi da se mislimo - rekla je Todorović.

Podsetimo, Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, potpisala je 2016. godine Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici i zahtevala da se srpski narod osudi za genocid.

Autor: