AKTUELNO

Mi se prvo suočimo sa poplavom dezinformacija i lažnih vesti, a onda neki politički lešinari pokušavaju da profitiraju na toj temi, rekao je za PINK Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije.

Matić je, komentarišući napade na Srbiju i pritiske sa različitih strana, rekao je da već duže vreme upozorava i apeluje na državne organe da se oformi centar za hibridne pretnje. Dodaje da je naša zemlja već deceniju unazad izložena hibridnim pretnjama i napadima.

- Sećamo se i poplava i migrantske krize, korone i litijuma. Mi se prvo suočimo sa poplavom dezinformacija i lažnih vesti, a onda neki politički lešinari pokušavaju da profitiraju na toj temi. To uvek dolazi spolja i naše institucije se konstatno nalaze pod pritiskom da moraju da prave ustupke po pitanju naših vitalnih nacionalnih interesa, kao i ekonomskih - rekao je Matić.

Kako kaže, moramo na ozbiljan način da se tome suprostavim. Dodaje da treba da sistematski način da reagujemo na takve stvari, kako bi imali lakšu i povoljniju situaciju.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je Kosovo i Metohija u pitanju, kaže da smo svedoci kulminacije Kurtijevog režima i terora, koji je intenzivirao sve, jer mu se žuri i jer se plaši ishoda američkih izbora.

- On će u narednih godinu dana maksimalno pojačati teror nad srpskim narodom, videće kako će proći izbori u SAD, a onda će da raspiše izbore dole, kako bi mogao da nastavi da teroriše Srbe tamo - rekao je Matić.

Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije, rekao je da je činjenica da se stanje naglo pogoršalo od početka 2023. godine, i da su od tog trenutka nekako svi ventili otvoreni i da je na delu prećutna podrška akcijama protiv Srba na severu Kosova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kurti ima želju da radi nešto kao i mogućnost, ali je pitanje zašto se ćuti na to i zašto SAD ćute, kada se dešava ovakvo nešto u 21. veku u srcu Evrope - rekao je Zoronjić.

Kako kaže, ovo je apsolutno zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji. Dodaje da njima smeta svako srpsko biće tamo.

- Oni su upali u Osojane, gde ima povratnika, kako bi ih uplašili da se i oni predomisle - rekao je Zoronjić.

Autor: