AKTUELNO

Zoran Anđelković, predsednik Centra za mir i toleranciju, je istakao da je odluka prištinskih vlasti o ukidanju dinara i da je u pitanju kontinuirani pristisak na Srbe u južnoj srpskoj pokrajini.

On je ukazao da se uvek bavimo poslednjim događajem i na to se nadovežu zemlje Kvinte koji su i stvorili lažnu državu Kosovo.

- Imamo godinu dana aparhajd na severu KiM, imali smo izbore sa tri odsto, koji su legalizovani, sada imamo pravilnik o pokretanju inicijative za smenu gradonačelnika, ali ne i odbornika i to niko ne dovodi u pitanje - naveo je Anđelković.

Prema njegovim rečima, Kurti pored primedbi od zemalja Kvinte nije dobio nikakve sankcije.

- Lajčak odlazi danas u Prištinu i on će tražiti odlaganje odluke Prištine o ukidanju dinara. Dovodite skoro 90.000 ljudi u ekonomsku bedu, ako ne dobijaju sredstva. Umesto da bude zahvalan što dolazi novac na KiM, već gleda kako to da spreči kako bi podstakao još jedan broj Srba da ode - rekao je Anđelković.

On je istakao da je potpuno jasno da Aljbin Kurti ima podršku za svoje poteze.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, kaže da bi odluka prištinskih vlasti o ukidanju dinara na Kosovi i Metohiji imala drugi pravac da postoji dobra volja zemalja Kvinte.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni preporučuju samo odlaganje i da se to pitanje treba rešavati u slopu dijaloga - istakao je Beriša i dodao da oni koji su stvorili trenutnu situaciju na KiM ne žele da se to pitanje stavi na dnevni red i rešava onako kako je pravedno.

Prevedno je, dodao je on, da se vodi računa o građanima.

- Za njih je ovo političko pitanje, kojim se ukida još jedan stub uticaja Srbije na KiM - dodao je Beriša.

Autor: