AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je u zvaničnoj poseti Beču, na poziv šefa austrijske države Aleksandera van der Belena. O tome koliko je ova poseta bitna za našu zemlju i koliko zaista može da pomogne u rešavanju tekućih političkih pitanja, govorili su za Novo jutro televizije Pink, novinar Zoran Ostojić, i politički analitičar Dragomir Anđelković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao je da Austrija može da pomogne otvorenim pristupom i podržavanjem svakog rešenja do kojeg mogu da dođu Srbi i Albanci, dve, kako je rekao, najveće nacije na Zapadnom Balkanu, koje će to biti i u narednih 100 godina.

- Kada bi se mi sa svim članicama Evropske unije našli kao što se u skorije vreme nalazimo sa Austrijom, nama bi bilo veoma dobro, imali bi povoljan vetar u leđa. Bez obzira na neslaganja po raznim pitanjima iz prošlosti, Austrija je na racionalan način veoma naklonjena Srbiji – rekao je Anđelković.

Kako kaže, kada se radi o rešavanju velikih političkih problema koji nas tište, Austrija nalazi, makar razumevanje za nas. On ističe da je danas situacija za nas u Austriji bolja nego pre. Kao i da ne treba zaboraviti da mi imamo oko 300.000 građana Austrije srpske nacionalnosti i još oko 200.000 pripadnika u klasičnom smislu naše dijaspore.

Foto: Printscreen

- Mislim da je Vučić iskoristio ovu priliku da maksimalno animira privrednike koji nisu još ulagali u Srbiju uz pomoć onih koji su ulagali do sada. Drugo, iskoristio je priliku da ponovi da smo spremni za kompromis oko Kosova ali da to ne znači da smo spremni na kapitulaciju. Kao i da moramo svi nešto žrtvovati da bi našli trajno i održivo rešenje – rekao je Anđelković.

Kako kaže, austrijski investitori ulažu u Srbiju. 2012. godine nivo investicija bio je preko 200 miliona, a danas je on preko milijardu evra. I ističe da je predsednik Vučić je dobio nagradu austrijske privredne komore za provođenje teških reformi.

Kako naglašava Zoran Ostojić, novinar, Austirja je već tradicionalno vezana za ovaj prostor, još od kraja 19-og veka.

- Austrija ima nekakvu odgovornost za podelu poslova EU za teritoriju bivše Jugoslavije. Oni su bili zaduženi za bankarstvo u Srbiji, ali t nam i govori da su politika i ekonomija neraskidivo vezani, i da novac i investicije ne idu tamo gde je haos ili gde se haos očekuje – rekao je Ostojić.

Po njegovim rečima, svakome je u interesu stabilnost i zato je važna poruka da želimo da rešimo kosovski problem.

- Ovo je jedan vrlo važan momentum gde se faktički stabilnost regiona dodatno učvršćuje i sa rešenjem kosovskog pitanja, završava se i raspad Jugostlavije i krajnje je vreme da se on okonča. Zato imam malo strepnju jer to ne odgovara onima koji nisu za stabilnost. Setimo se 1995. godine tada je Kirov Gregorov, tadašnji prdsednik Makedonije, potpisao sporazum sa Atinom gde je prihvaćeno ime BJRM kojim je ušla Makedonija u EU, tada to grcima nije smetalo, nakon mesec dana trebalo je da se završi rat u Bosni, ali tada je pokušan atetntat na Gregorova, što nam pokazuje da kada smo blizu neke stabilnosti ima neko ko će pokušati da napravi nestabilnost – rekao je Ostojić.

Kako kaže, to apsolutno povezuje sa ubistvom Olivera Ivanovića i nada se da će se na tome stati.

- Slažem se sa gospodinom Ostojićem da uvek postoji neko ko želi da destabiliše region i da je spreman veoma daleko da ide. Ali kada pogledamo kome to odgovara, nije tako jednostavno odrediti – rekao je Anđelković.

Foto: Printscreen

Kako naglašava više puta se Rusija pominjala u prethodnih nekoliko nedelja, ali nije siguran da je to stvarno logično.

- Rusija namerava da gradi u našem regionu Južni tok, njegova cena na balkanskoj trasi je prema procenama 12 milijardi evra. To je ključna geopolitička i gasna magistrala. I da li je neko ko hoće nešto da gradi u jednom regionu, zainteresovan za njegovu stabilnost ili nestabilnost – rekao je Anđelković.

Takođe, on dodaje da je bitno ono što znamo, a to je da je Amerika 1993.zaključila da je njoj ključni interes da spreči da neke druge velike sile kontrolišu, njoj ključne resurse. I kako kaže, neki zapadni centri moći su zainteresovani za haos na Balkanu. Imaju interes da prave haos i da budu neredi.

Anđelković objašnjava da EU nije homogena u svojoj politici. Da stav Španije može mnogo da nam pomogne, da su bitna zemlja EU, za nas su kao neka vrsta kišobrana, i da uz njihovu pomoć možemo da dođemo do boljeg rešenja u vezi sa Kosovom.

- Pravno obavezujući sporazum koji Srbija treba da potpiše sa Kosovom kao deo normalizacije odnosa, koji traži EU svih 28 država ne podrazumeva priznanje Kosova. To znači ulazak Kosova u UN u krajnjem slučaju. Tako da je to pumpanje koje za cilj ijma da se oteža nalaženje rešenja ovog pitanja – rekao je Ostojić, i dodaje:

- Makedonija je ključna i kada oni reše pitanje sa Grčkom i ona uđe u NATO, onda će priča o Velikoj Albaniji biti završena. Jedini problem sa korekcijom granica jeste, što bi smanjivanje broja Srba na celom Kosovu veoma ugrozio Srbe koji ne žive na severu nego južno od Ibra. Da bi onda oni sami otišli i da bi Kosovo postalo etički čisto.

#Dragomir Anđelković

#Zoran Ostojić

'