AKTUELNO

Kao što je i najavljivano prethodnih dana, Nebojša Čović novi je predsednik Košarkaškog saveza Srbije.

Čović je odmah podneo ostavku na mesto predsednika KK Crvena zvezda.

On je za Pink rekao da će isti odnos imati prema svim klubovima iako dolazi iz kluba crveno belih.

- Klubovi su klubovi, savez je savez, reprezentacija je reprezentacija svih nas i tu nema prostora za klubaštvo i ostale takve pristupe - rekao je Čović.

Pored Košarkaškog saveza Srbije (KSS) kod nas postoji i Košarka liga Srbije (KLS).

- Košarkaški savez Srbije je poverio svoje nadležnosti Košarkaškoj ligi Srbije i mi se držimo tog standarda da su košarkaške lige svuda u Evropi samostalne i slobodne u svom odlučivanju ali potrebno je da sinhronizovano i zajednički delujemo, jer je KSS naša krovna košarkaška organizacija, kao što je nama krovna organizacija u Evropi FIBA - naglasio je Čović.

Kako je rekao potrebno nam je da napravimo dobru sinhronizaciju jer bez te sinhronizacije ne možemo da razvijamo dalje košarku.

Čović je za Pink rekao da srpski klubovi razmišljaju o formiranju profesionalne lige Srbije.

- Naravno nema ni nje dok ne vidimo gde će nas ta liga voditi. Iz Košarkaške lige Srbije treba da iznikne profesionalna liga Srbije u zajedničkom pristupu i radu i onon o čemu moramo da razmišljamo to je kako da obezbedimo da što veći broj mladih igrača nastupa u onom periodu koji je najkritičniji u razvoju igrača, a to je period od juniora u seniore - kaže Čović.

On je dodao da naša domaća liga KLS mora da sadrži u sebi maksimum domaćih potencijala i domaćih igrača.

- Jako je važno da Srbija nastavi sa formiranjem i proizvodnjom igrača jer odlaze generacije i treba da dođu druge - dodaje Čović.

Čović je podsetio da 21. novembra imamo kvalifikacioni turnir, dve utakmice 21. sa Danskom u Danskoj to su kvalifikacije za evrospki šampionat, a 24. je sa Danskom u Srbiji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Na tim utakmicama videćemo koli će nam igrača iz Evrolige uspeti da nam pomogne, iz NBA je sasvim izvesno ni jedan, a potrebni su nam rezultati da bi se kvalifikovali za Evropsko prvenstvo - naglašava Čović.

Čović se osvrnuo i na svoju izjavu sa svoje prve konferencije za novinare kada je došao na mesto predsednika KSS i kada je rekao da će imati nultu toleranciju za neregularnosti i objasnio na šta se to tačno odnosi.

- To se odnosi na više faktora počevši od ambijenta na utakmicama. Ambijent na utakmicama ne može da bude takav gde je neprekidno vređanje i napadanje počevši od predsednika države pa nadalje. Jer mormao vrlo jasno i otvoreno da kažemo da je ovo naša država zahvaljujući u velikoj meri predsedniku Aleksandru Vučiću koji je opredeljen prema sportu, a naročito prema košarci i da daje velika ulaganja kada je sport u pitanju - kaže Čović.

Drugi važni segment je možda još važniji, a odnosi se na ljude koji sude i dele pravdu da ne upadnu u zamke korupcije koja je prisutna. To su neki elementi koji su primećeni u ABA ligi, što se tiče nas u KSS probaćemo sa tim da se izborimo, dodao je Čović.

On je rekao da u regularnost spada i infrastruktura, a u novije vreme ta infrastruktura mora lagano da se unapređuje.

Govoreći o legendarnom selektoru naše košarkaške reprezetacije Svetislavu Pešiću, Čović je reako da misli da on treba da ostane na poziciji selektora.

- Ja mislim da je to jako važno i da treba obezbediti jedan kontinuitet. Pešiću su uvek otvorena vrata. Juče smo imali četvrti razgovor. Ja razumem njegove dileme i možda malo njegovu povređenost što ranije nije potpisan ugovor pre Olimpijade, mislim da je to bilo logično, ali sad šta je bilo bilo je - kaže Čović.

On je u razgovori u sa Pešićem objasnio u čemu je važan taj kontinuitet ne samo u radu sa igračima nego i u radu sa trenerima.

- Mi moramo da okupimo jedno četvoro, petoro mlađih trenera koje naravno budemo ugovorili sa Pešićem ako on bude hteo da nastavi da radi i da zajedno sa njim formiramo budući stručni štab, jer događaji idu ubrzano - naglasio je Čović.

Autor: Dalibor Stankov