AKTUELNO

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je da će nova Skupština Srbije biti konstituisana u zakonskom roku od 30 dana, a da je taj rok počeo 12. januara.

Posle sednice Predsedništva SNS u Beogradu, Vučević je rekao da će Skupština Srbije biti konstituisana kada budu imali odluku ko će činiti skupštinsku većinu.

"Iako i sami imamo većinu, uključićemo i Savez vojvođanskih Mađara, ali ćemo razgovarati i sa bošnjačkim strankama, Socijalističkim partijom Srbije, a ne isključujem i neke druge. Nećemo žuriti sa konstituisanjem vlasti, želimo da pokažemo da imamo snage i za nova lica", poručio je Vučević.

On je, na pitanje novinara, rekao da nisu razgovarali o personalnim rešenjima za predsednika Vlade, niti o predsedniku Skupštine Srbije.

"Prvo ćemo razgovarati o tome kako ćemo konstituisati Skupštinu, a onda o sastavu Vlade. Ova stranka ima potencijal da ponudi više kvalitetnih kandidata za premijera", rekao je Vučević.

Dodao je da SNS ni na lokalnom nivou neće žuriti, nego će, kako je rekao, pažljivo razmotriti koga će kandidovati, da pokažu da imaju snage i za nova imena, nova lica, novu energiju.

"To je ono što građani od nas očekuju u narednom periodu", rekao je Vučević i dodao da je na sednici urađena analiza rezultata na svim izborima i da su oni ocenjeni kao uspešni.

"Naša koncepcija je da buduća Vlada Srbije bude inkluzivna, karaktera skupštinske većine, da uključi sve one koji mogu sa nama da imaju zajednički politički imenitelj, negirajući matematiku i zbir mandata, već pitanje politike, koja nikako ne može biti samo matematika ili nije samo matematika", rekao je Vučević.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Istakao je da su zahvalni predsedniku Republike Aleksandru Vučiću što je učestvovao u kampanji i podneo najveći teret na izborima.

"Od 66 lokalnih samouprava gde su održani izbori, u 54 imamo samostalnu većinu, a u 65 smo pobedili. Bilo da gledamo apsolutne ili relativne brojeve, naša lista je pobedila, samo u Novom Pazaru nemamo ni relativnu ni apsolutnu većinu. Rekao bih da je to negde i prirodno, imajući u vidu sve demografske i ostale podatke koji se tiču grada Novog Pazara", rekao je Vučević.

Vučević je rekao da su potpredsednici stranke Ana Brnabić i Siniša Mali detaljnije upoznali članove Predsedništva sa projektom Srbija 2027, ne samo EXPO, i ključnim ciljevima u naredne četiri godine za našu državu.

Što se tiče materijalnog položaja građana, plata, penzija, rasta životnog standarda, ali i velikih infrastrukturnih projekata, ulaganja u zdravstvo, u obrazovanje, inovacione nauke, tehnologije, nauku generalno, Vučević je rekao da će o svemu tome u subotu, na Svetog Jovana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati detaljnu medijsku prezentaciju.

Kako je rekao, taj projekat treba da da novu energiju Srbiji, da predstavi novi veliki dogovor u Srbiji, da donese dodatnu dozu optimizma za naše građane i za našu državu. Vučević je rekao da je pred Srbijom mnogo izazova, problema i poteškoća, pre svega vezanih za Kosovo i Metohiju, ali i region i onoga što se geopolitički dešava u svetu.

"Srbija mora dalje da se razvija, građani Srbije moraju dalje da žive bolje, odnosno da dobiju još bolje uslove za život, bolji standard. Moramo da završimo velike infrastrukturne projekte, moramo da iskoristimo veliku šansu kao što je EXPO 2027", poručio je Vučević.

Što se tiče obaveznog služenja vojnog služenja, Vučević je rekao da su pre nekoliko dana zvanično uputili inicijativu Vojnom kabinetu predsednika Republike kao vrhovnom komandantu.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

"Čekamo sada njihov odgovor, odnosno zajedničku analizu po svim tim pitanjima. Ja vrlo jasno i glasno kažem da, što se mene tiče, dok radim ovaj posao, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije neće odustati od zahteva za ponovno uvođenje služenja vojnog roka. Svakako, u kraćem vremenskom intervalu, naš predlog je da to bude najduže do četiri meseca, da li će biti 100 ili 120 dana, sve je stvar dogovora. Gledaćemo iskustva drugih država", rekao je Vučević.

Kako je rekao, u okviru Ministarstva odbrane i Vojske Srbije oformljena je radna grupa da bi se jasno sagledalo stanje u regrutacionim centrima, u zdravstvenim ustanovama, infrastrukturnim institucijama, strukture kasarni, opreme, pitanje ishrane, pitanje civilnog služenja vojnog roka i slično.

"To su sva ona pitanja koja su veoma bitna pre nego što se donese odluka", rekao je Vučević.

Sednici Predsedništva su, pored Vučevića, prisustvovali skoro svi funkcioneri stranke, među kojima Ana Brnabić, Goran Vesić, Siniša Mali, Aleksandar Martinović, Nikola Selaković, Maja Gojković, Irena Vujović, Tomislav Momirović, Nebojša Stefanović, Jelena Tanasković, Darija Kisić, Arno Gujon, Jadranka Joksimović, Biljana Pilja, Nemanja Starović, Dejan Tomašević i drugi.

Autor: