AKTUELNO

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da očekuje od predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića da se izjasni po pitanju priključenja Pokretu za narod i državu.

Komentarišući izjave socijalista o ulaska u Pokret, Vučević je rekao da je razgovarao sa Ivicom Dačićem, ali da ne može da kaže šta mu je Dačić tom prilikom rekao.

"Ne mogu da kažem da mi je rekao ni "da", ni "ne", ali očekujem da će tražiti dodatna pojašnjenja u vezi sa Pokretom i da će tada doneti odluku", rekao je Vučević.

On je istakao da je osnivanje Pokreta za narod i državu još ideja koja ima za cilj objedinjavanje svih onih stranaka, udruženja građana, pokreta i pojedinaca koji žele slobodnu i nezavisnu Srbiju. Vučević je naglasio da naprednjaci pružaju podršku predsedniku Vučiću za formiranje Pokreta.

Predsednik SNS je istako da je Srbija pod velikim pritiskom, ali da i pored toga "napreduje i razvija se, ali istovremeno se ne odriče svog istorijskog i duhovnog nasleđa".

"Samo ta dva stuba garantuju napredak naše zemlje i ne smemo ih se više nikad odricati, kao što je bio slučaj u periodu do 2012. godine", naglasio je Vučević.

On je podvukao i da nas mnogo muke čeka oko Kosova, a naročito Srbe koji žive u Pokrajini.

"Na svaki način moramo da sačuvamo mir, naš narod na Kosovu i Metohiji, ali i samo Kosovo i Metohiju", rekao je Vučević na televiziji Prva.

Dodao je da "isti oni koji pokušavaju da nam ukradu teritoriju, pokušavaju i da nam oduzmu slobodu".

Foto: TV Pink Printscreen

Obnova služenja vojnog roka

Kada je obnova služenja vojnog roka u pitanju, Vučević je istakao da to nema nikakve veze sa problemom Kosova, "ali jeste vezano za okolnosti koje nas okružuju, jer moramo da čuvamo državu".

"Mi svake godine gubimo 60.000 ljudi iz rezervnog sastava, a dobijemo 1.500 onih koji se dobrovoljno prijave za služenje vojnog roka i tako već 13 godina", objasnio je Vučević.

Podvukao je da koncept profesionalne vojske niko ne može da izdrži, pa čak ni Sjedinjene Države.

"Do kraja godine će biti doneta konačna odluka da li se vraća redovno služenje vojnog roka ili ne. Očekujem pozitivan odgovor jer osim što će pojačati naše odbrambene mogućnosti i za zdravlje nacije je korisno da mladići prođu vojnu obuku", naglasio je Vučević.

Vučević je istakao da će, ako konačna odluka bude pozitivna, Ministartsvo odbrane taržiti šest meseci do godinu dana da razradi plan i odradi sve pripremne radnje kako bi regrutacija mogla da počne.

"Tada ćemo znati i koliko će vojni rok trajati, kako će biti sprovođena obuka, u kojim objektima će vojnici biti smešteni, koji regrutni centri obnovljeni i koje medicinske ustanove će pregledati mladiće", zaključio je Vučević.

Autor: