AKTUELNO

Šesta godina od ubistva predsednika Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića navršava se danas.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice, sa šest hitaca u leđa.

Izvršioci i naručioci ovog ubistva do danas su nepoznati, a istrage povodom ovog ubistva vođene su i u Beogradu i u Prištini.

Pred Osnovnim sudom u Prištini vodi se postupak protiv šest lica za pomaganje u ubistvu Ivanovića, a optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Žarko Jovanović, Dragiša Marković i Silvana Arsović.

Foto: Tanjug AP/Bojan Slavković

Tužilaštvo je krajem decembra prošle godine podiglo još jednu optužnicu i to protiv lica sa inicijalima M.M. zbog, navodno, više krivičnih dela u slučaju ubistva Ivanovića.

Optužnica za ovaj slučaj izmenjena je tri puta u roku od tri godine, ali osim što su se optuženi dva puta izjasnili da nisu krivi, sudski proces nije dalje odmakao.

Prva optužnica je podignuta početkom decembra 2019. godine, a već krajem decembra te godine tužilac je dostavio drugu, izmenjenu optužnicu.

Potom je u novembru 2020. godine podignuta treća optužnica.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predstavnici Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda sutra će položiti cveće i zapaliti sveće na mestu gde je Ivanović ubijen, a istoga dana, nešto ranije, odnosno u vreme ubistva, u 8.15 godišnjicu će obeležiti i Ivanovićevi prijatelji, deo rodbine i građani.

Godišnjica od ubistva Olivera Ivanovića biće obeležena i u Beogradu, gde će u Hramu Svetog Save biti služen pomen.