AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević imao je juče sastanak sa centrima za socijalni rad sa Kosova i Metohije, tim povodom govorio je za Novo jutro televizije Pink.

Sastanak sa centrima je, kako je rekao, usledio posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji.

- Srbi na Kosovu i Metohiji imaju dosta problema ali svakako izvojili bi to da svi žele da rade. I mi kao država želimo da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji i naravno učinićemo sve da im pomognemo. Ideja jučerašnjeg sastanka jeste bila ta da sa direktorima centara za socijalni rad sa KIM vidimo kakve oni imaju ideje da im država Srbija pomogne - rekao je Đorđević.

On je istakao da su čuli različite stvari, od sitnih problema koje mogu odmah da reše , do krupnijih za koje će im trebati nekoliko meseci.- Što se tiče zapošljavanja tu idemo od slučaja do slučaja, od opštine do opštine u zavisnosti u kojim uslovima žive ti ljudi, ali ćemo probati da im pomognemo i da im omogućimo da rade od kuće - rekao je Đorđević.

Kako kaže, nije posao socijalne službe da se bavi zapošljavanjem ali oni imaju neposredni kontakt sa tim ljudima, upućeni su na njih, pričaju sa njima, i u razgovoru sa njima oni vide probleme na terenu, a onda će oni sa nacionalnom služobom za zapošljavanje da donesu adekvatne mere.

- Za mene je upečatljiva jedna stvar koju sam čuo te večeri, a to je da ima dosta medicinskih radnika a znamo da u Srbiji nedostaje medicinskih radnika i da i u Evropi postoji potreba za ovom strukom  - istakao je Đorđević.

On je naglasio da su svi imali saznanja o tome kako je Srbima na KIM, ali da je predsednik imao snagu i volju da ode dole i da priča sa tim ljudima, i da je to nekako svima otvorilo oči.- Nama jeste zadatak da pomognemo svim građanima Srbije i mi ćemo to da uradimo, bez obzira gde oni žive, u bilo kom delu Srbije. Posle sastanka sa centrima za socijalni rad sa KIM , napravili smo jedan zajednički sastanak gde su bili ne samo centri za socijalni rad nego i direktori ustanova i domova koji funkcionišu u Srbiji, bilo je preko 250 direktora iz raznih ustanova i želja nam je da zajedno sa njima sve to ispravimo  -  rekao je Đorđević.

Rekao je da odmah treba početi sa rešavanjem više stvari paralelno. - To su nedostatak ljudi, kadrova, a pararelno sa tim promenu zakona, i treća da uradimo finansije da budu predvidljive da znaju kako mogu da troše novac. Počeli smo sa razvijanjem socijalnih karata i znaćemo kome treba da bude socijalna pomoć data, država će prepoznati kome treba da da i daće pomoć unapred. Za taj sistem očekujemo da će za jedno dve godine biti u funkciji - rekao je Đorđević.

Na KIM trenutno 4.334 osoba prima socijialnu pomoć i to su poslednji podaci iz novembra.

Foto: Printscreen

- Po mom mišljenu svet i Srbija kao deo sveta ima jednu a oni pokušavaju da imaju drugu istinu. Mi imamo činjenice i istorijska dokumenta koja su nesporna i tamo niije prikazano ništa što ne može da se dokaže. Veličina jednog naroda jeste upravo u tome da ume da prizna grešku, da govori o tome i da ide dalje. Oni očigledno nisu bili spremi za to. I želimo da mladi znaju šta se tamo desilo, to su činjenice, to su fakti - naglasio je Đorđević.

Izložba Jasenovac je u UN izazvala veliku pažnju.

Kako kaže, treba da ističemo ono što je najbitnije a to je ono što je ljudsko.

#Kim

#Zoran Đorđević

'