AKTUELNO

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog realizuje Budžetski fond za nacionalne manjine.

Specifičan cilj konkursa je unapređenje, negovanje i jačanje kulturnog identiteta nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Ukupna sredstva koja će biti dodeljena po ovom konkursu iznose 30.000.000 dinara, saopšteno je na sajtu ministarstva.

Postupak dodele sredstava iz ovog budžetskog fonda i sprovođenje javnog konkursa uređeni su Uredbom o postupku raspodele sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, po kojoj se svake godine, na osnovu predloga Saveta za nacionalne manjine, donosi Program za dodelu sredstava iz ovog fonda i utvrđuje prioritetna oblast finansiranja.

Pravo učešća na Konkursu imaju: ustanove, udruženja, fondacije, privredna društva i druge organizacije čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina; organizacije civilnog društva upisane u odgovarajući registar, a čiji se ciljevi prema statutarnim odredbama, ostvaruju u oblasti zaštite i unapređenja prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina, koje imaju sedište na teritoriji Republike Srbije i zadužbine, fondacije i konferencije univerziteta odnosno akademija strukovnih studija.

Savet za nacionalne manjine, na sednici održanoj 7. avgusta 2024. godine, usvojio je Predlog programa za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine. Na osnovu Predloga Saveta, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog doneo je, 8. avgusta 2024. godine, Program za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, kojim je utvrđeno da je kultura prioritetna oblast u kojoj se programi i projekti finansiraju iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine u 2024. godini.

Autor: Dalibor Stankov