AKTUELNO

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u utorak u Kosovskoj Mitrovici. On je pogođen sa pet metaka u grudi i podlegao je povredama u bolnici. Koji su motivi za njegovo ubistvo, ko su nalogodavci, ko izvršioci i hoće li ova pitanja ikad dobiti svoje odgovore?

Ljubinka Milinčić, glavni urednik srpske redakcije "Sputnik" smatra da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji ohrabriti građane, ali da se postavlja pitanje koliko su takvi rizici neophodni.

- Ipak mislim da Srbiji stvarno treba da nakon metaka u Ivanovića dođe neko ko će Srbima reći da je uz njih. To će ih barem malo umiriti. Čuli smo da je muk tišina, da se ljudi pitaju ko je sledeći. Nadam se da će ovom posetom barem malo da se spuste tenzije i da će se narod barem malo opustiti, mada mislim da živeti tamo znači nikada ne biti opušten - kaže Milinčić za Pink.

Foto: TV Pink

Dejan Miletić iz Centra proučavanje globalizacije ističe da bi bilo korektno da je prihvaćeno da Srbija učestvuje u istrazi ubistva Olivara Ivanovića, te da je ovo loša vest po našu zemlju, jer je nemoguće potpuno otkriti detalje iz istage.

- Ovakav dobro promišljen tip ubistava sa političkom porukom nosi sa sobom poteškoće da se reši. Nadam se da će Srbija i Vučić učiniti sve što je moguće, jer ne bi bila dobro poruka da ne znamo ko je izvršilac, dok će ipak nalogodavac i dalje biti predmet spekulacija – kaže Miletić.

Foto: TV Pink

Milinčić kaže da se nada da Ivanovićevo ubistvo neće proći kao ubistvo pevačice Jelena Marjanović - da su svi navodno krivi.

- Ovde su kao krivi i Putin i Vučić i svi. Bilo bi dobro makar malo tišine, da policija pokuša da reši slučaj, iako smatram da Srbija nema moć da reši ovo ubistvo sama, već mora da traži dozvolu koju, nažalost, nismo dobili. Meni najviše u svemu ovome smeta mešanje Amerike - kaže urednica Sputnika.

Miletić smatra da motiv za ovo ubistvo, između ostalih, mogu imati kriminogene grupe, koje u senci vladaju Kosovskom Mitrovicom.

- Ove grupe su zapravo eksponenti drugih širih kriminogenih i obaveštajnih organizacija i grupacija. U Kosovskoj Mitrovici znamo da je jak uticaj ruske obaveštajne službe. Ovo je jako legitiman scenario, za koji ne možemo da tvrdimo da je tačan i istinit - kaže Miletić.

Milinčić ističe da u Kosovskoj Mitrovici, po definiciji, ruski uticaj mora biti manji od američkog, te je prema njenom mišljenju ovaj scenario neprihvatljiv.

- Rusija ima motiv za destabilizaciju i ruski uticaj je vrlo evidentan - kaže Miletić.

- Naslušala sam se ovakvih priča koje se govore bez osnova i bez dokaza. Svaki scenario je legitiman dok se ne utvri da je istinit - kaže urednica Sputnika.

Nastavak debate o uticaju Rusije i SAD na Kosovu i Metohiji, pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Ljubinka Milinčić

#Poseta

'