AKTUELNO

U specijalnoj emisiji na Televiziji Pink posvećenoj ubistvu Olivera Ivanovića, stručnjaci za bezbednost i politički analitičari saglasili su se da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji veoma značajana, ali i podjednako rizična.

Marketinški stručnjak Zoran Krstić je ocenio da odbijanje prištinskih institucaija da naše organe uključe u istrazi ne ide u korist želji da se taj slučaj reši.

Krstić je ocenio da bi ukoliko ništa ne kriju, rekli: “Sve je otvoreno, pošaljite stručnjake, uključite se u istragu”.

- Ova situacija pobuđuje sumnju da oni imaju želju da ih niko ne kontroliše – zaključio je Krstić.

Govoreći o najavljenoj poseti predsednika Srbije Kosovu i Metohiji, Krstić je istakao da je ona koliko značajna, toliko i rizična.

Foto: Printscreen

- A njegova poseta je veoma značajna. Ubistvom Olivera Ivanovića su neki od najgorih ciljeva su već ostavreni – nemir, razgor, sumnja – dodao je Krstić.

Prema njegovim rečima, KFOR će, ukoliko postoji dobra volja, pružiti adekvatnu zaštitu srpskom predsedniku.

Novinar Jakša Šćekić je istakao da je onaj ko je ovo planirao imao odličnu analitiku.

- Ovo je politički teroristički akt. Njime su u nezgodnu poziciju doveden i Beograd i Priština – primetio je Šćekić. Kako je ocenio, nije dobro da Beograd i Priština ne sarađuju u istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

- Informacije cure. Pitanje je da li je to namerno da bi istraga otišla u drugom smeru…- rekao je Šćekić i dodao da je ključno pitanje kome ide u interes da konflikt na Kosovu bude zamrznut je ključno pitanje.

On je ukazao da se pijavica nasilja koja kruži Balkanom popela iz Makedonije i Crne Gore na Kosovo, te da je za mir i stabilnost na Balkanu važno da otkrijemo ko je ubica.

Kada je reč o poseti Vučića Kosovu i Metohiji, Šćekić je ocenio da je ona veoma rizična i da se u tom kontekstu treba setiti napada u Srebrenici.

Foto: Printscreen

Bivši obaveštajac Službe državne bezbednosti Božidar Spasić kaže da se sa punom sigurnošću može reći da iza ovog ubistva stoji strana obaveštajna služba.

- To može biti neka paraslužba na Kosovu koju je formirao jedan od kosovskih lidera koji ima svoje parajedice. Podesćam das u njihove parajedinice ubijale svedoke koji su trebali da svedoče u Hagu, a nikada nije otkriven počinilac – naveo je Spasić.

Da bi se ovakvo ubistvo izvršilo potrebna je izuzetna analitička priprema, istakao je Spasić – organizacija ubistva, ali i kontrapropadande.

- Kada se radi o političkim ubistvima, služba koje je ovo organizovala će uništiti sve tragove. Ovo zamajavanje oko automobila i oružja je način da se skrene pažanja – naveo je Spasić.

- Nalogodavca možemo otkriti samo ako mi imamo dobru analitiku i ako BIA i VOA rade posao za koji su plećene – istakao je Spasić.

Prema njegovim rečima, posledica ubistva Ivanovića je i obustavljanje procesa koji išli klimavo - pregovora Prištine i Beograda.

Spasić je zaključio da u ovom trenutku međunarodnoj zajednici odgovara poseta Vučića Kosovi i Metohiji.

Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović je ocenio da je ubistvo Ivanovića pucanj u Evropu zbog mogućih eventualnih sukuoba.

Eskalacija, primetio je, ne bi bila regionalnog karaktera, i Evropa mora biti svesna da bi se sukob mogao proširoti i na prostor Evrope.

Bjegović istakao da posebno treba imati u vidu ko su njihovi ključni ljudi– to su ljudi koji su fomrirali OVK.

- Nadam se da smo svesni sa kim imamo posla. Akcenat je na Kadriju Veselija – on je jedan od prvih osnivača OVK, završio je terorističko-diverzantsku obuku u kampovima Albanije i od tada im je blizak saradnik – rekoa je Bjegović.

Na pitanje kako vidi posetu Vučića Kosovu i Metohiji, Bjegović je rekao da to sa bezbednosnog aspekta nije bezbedno.

- Kome možemo da verujemo da će proteći kako treba. Obratili smo im se i povodom istrage ubistva Olivera Ivanovića, ali nismo dobili definitivan odgovor u smislu saradnje –istakao je Bjegović.

Dejan Miletić iz Centra za globalizam ukazuje da postoji prostor za niz spekulacija.

-Ako stoji neka tajna služba iza atentata, teško da ćemo doći do rešenja – zaključio je Miletić ocenivši da je neko sasvim sigurno iskoristuo kriminogene grupe za političke ciljeve.

Politički analitičar Brano Radun ističe da je Oliver Ivanović idealna žrtva da se zastraše Srbe.

- Cilj je već ispunjen. Zastršeni su Srbe, Srbija je podeljena. Meta, kao i vereme atentata su pažljivo i pamentno birani – istakao je Radun i dodao se različite interpretacije zločina i spekulacije slabe poziciju Srbije.

Radun smatra da je potrebno da se angažuju obaveštajne službe, jer naši istražni organi nemaju tom delu teritorije.

- Male su šanse da se nađu i ubice, a ne nalogodavci- smatra Radun i dodaje da bi paragrupe sa Kosova i Metohije mogle da naprave haos, a potom se nematnu kao rešenje. On je izrazio bojazan i da bi ova situacija mogla da se iskoristi za preuzimanje upravljanja na severu Kosova.

Milan Pašanski, iz Foruma za terorizam i tranziciju bezbednosti, napominje da je KiM etski rekorder po broju stranih agenata po metro kvadratnom.

- Imajući to u vidu tvrdim da se zna i ko su naručioci i ko su izvršioci, ali je problem u pribavljaju dokaza – dodaje Pašanski.

Kada je reč o poseti Vučića Kosmetu, ocenio je da je to mudar potez, ali da nije u dovoljnoj meri konsultovana bezbednosna komponenta.

Foto: Printscreen

-Takva poseta se ne najavljuje – dodao je Pašanski i primetio da je bi se morale aktivirati bezbednosne slžbe prijateljskih zemalja koje su prisutne na terenu.

Novinar Predrag Jeremić ocenjuje da bi obaveštajne službe mogle imati informacije koje će rasvetlizi ovaj slučaj.

- Sigurno je neka operativna služba prisluškivala Ivanovića, samo je pitanje šta će učiniti…- rekao je Jermič i dodao da ga ne čudi to što prištinske institucije odbijaju saradnju sa Srbijom jer imaju odlične stručnjake.

Foto: Printscreen

Jeremić sumnja u verodostojnost policijske istrage. - Da automobile pravi trag, ili se tako otežava istraga? – zapitao je Jeremić koji smatra da je odluka predsednika da ode na KiM, hrabar potez.

#Oliver Ivanović

#Ubistvo

'