AKTUELNO

Biti dosledan ne znači biti tvrd, kaže predsednik RS Milorad Dodik povodom primedi da vodi tvrdu politiku prema Zapadu uz napomenu da on nije protiv SAD ili EU, ali da jeste protiv, kako kaže, 'njihovog razbacivanja i držanja predavanja u mojoj zemlji'.

- Treba li da budem mekan prema onima koji nam vitalna nacionalna prava u kontinutetu osporavaju? Ambasadori nisu države, iako ovde upravljaju situacijom. Nisam ja protiv Amerike, EU, bilo koga, ali jesam protiv njihovog razbacivanja, držanja predavanja u mojoj zemlji. Tako ne može, neka zamere - rekao je Dodik u intervjuu za "Politiku".

Upitan da li je moguće otvoriti nova radna mesta i uticati na demografiju bez dobrih političkih veza sa najvećim svetskim ekonomijama, Dodik je ukazao da nikada nije bilo više zaposlenih, da je prošle godine zabeležen rast i da ekonomija ne pada.

- Naša politika nije tvrda i podrzumeva uvažavanje. Biti dosledan ne znači biti tvrd. Ne tražim konflikt, ali ne mogu biti servilan. Imamo opoziicju koja je dovoljno mekana - smatra Dodik.

Na konstataciju da, iako je Dana Republike Srpske definisan kao sekularni praznik, na proslavu se nisu odazvali iz sveta, Dodik je rekao da "nije važno ko je došao, narod se okupio i pokazao šta misli, a onaj ko to ne poštuje, neka kaže šta poštuje".

- Neće ni nas biti, na primer, 4. jula, kod onih koji drže do toga, ili na proslavama EU, ako već nisu hteli kod nas - poručio je predsednik RS.

Iako na proslavu nisu došli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, Dodik je rekao da RS njima duguje samo čast i podsetio da je Vučić uputio, kako je rekao, "upečatljivu čestitku", a da je u ime Vlade Srbije bilo nekoliko ministara, vojske i policije, načelnik Generalštaba.

On je izrazio uverenje da će Vučić narednih godina biti na proslavi podsetivši da je dolazio i ranije.

- Visoki gosti dolaze na jubileje, zašto moraju svake godine. Može svako sad da se nešto pita, ali kako im ne padne na pamet da se upitaju da li bismo imali toliko zvaničnika iz Srbije da je Vučić bio protiv toga. Mogu samo zahvaliti Vučiću za sve što je uradio za RS, od investicija do političkog stava da poštuje Dejton i dogovor unutar BiH, uvek uz napomenu da voli RS - rekao je Dodik i podsetio da je i Brnabić nedavno bila na donatorskoj večeri u RS, sa velikom donacijom.

O pitanju izbora između EU i Rusije, Dodik kaže da EU nije atrakcija od pre deset godina i da postoje brojni problemi.

#EU

#Milorad Dodik

#SAD

'