AKTUELNO

Funkcioner SPS Branko Ružić kaže da je izjava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića neodgovoran odnos prema državnom interesu, te smatra da je došlo vreme da ga Sinod sankcioniše.

-Ukoliko postoje sankcije na Sinodu SPC, mislim da je došlo krajnje vreme da dotični mitropolit bude sankcionisan - rekao je Ružić.

On je dodao da je dovoljno ono što je patrijarh Irinej rekao za ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u borbi za nacionalne interese .

- Smatram da je ovo što je Amfilohije govorio toliko tačno koliko je tačna i iskrena bila njegova težnja da se sačuva zajednička država Srbija i Crna Gora - kazao je Ružić.

Mitropolit Amfilohije Radović rekao je strahuje da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi izdaji Kosova i Metohije.

Viđe novca lokalnim samoupravama

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da je ove godine predviđeno više novca za lokalne samouprave, a da će do kraja janura biti raspisan konkurs za dobijanje sredstava. Sredstva namenjena Fondu za lokalne samouprave povećana su sa 10 na 320 miliona dinara, a ministar Ružić navodi da je u izradi pravilnik i da će do kraja januara biti raspisan i javni poziv da se lokalne samouprave jave sa projektima. Navodi da će se, pre svega, voditi računa o modernizaciji uprave, društvenim procesima, kulturnim vrednosta i tradiciji, svemu onome što je prioritetno za određene lokalne samouprave. Komentarišući navode LSV-a da suštinskog napretka nema bez suštinske decentralizacije i da je povećanje sredstava "samo kap u moru", Ružić je istakao da je Nenad Čanak bio inicijator Saveta za decentralizaciju koji nije pokazao rezultate. On je rekao da je reč o politikanstvu i zluradosti koja nije korektna zbog svega onoga što Vlada radi na unapredenju sistema i da to ne zaslužuje njegov komentar. Govoreći o budžetu za nacionalne manjine, Ružić je kazao da je prošle godine iznosio 1.800.000 dinara, a ove 22 miliona dinara. Kaže da Nacionalni savet za manjine donosi odluku o prioritetima i da je unapređena mogućnost da se projekti realizuju. Govoreći o temi platnih razreda, rekao je da decenijama živimo u neuredenom sistemu i da imamo nefer situaciju da za isti rad neko dobija veću platu. Ružić navodi da je odluka da se primena platnih razreda odloži racionalan pristup promeni sistema, a ova godina ce biti iskorišcena za potrebna podžakonska akta i pregovore.

#Branko Ružić

'