AKTUELNO

Ministar je istakao da narod neće dozvoliti da se na vlast u prestonici vrate oni koji su iza sebe ostavili milijarde evra dugova, oni čije je vreme obeleženo brojnim aferama i kojima je samo cilj da ponovo napune lični budžet.

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik GO SNS Nebojša Stefanović prokomentarisao je tragediju koja se u noći između ponedeljka i utorka dogodila u Požarevcu, a u kojoj je ubijen policajac na dužnosti. Kako je ministar istakao, svi zaposleni u policiji pogođeni su pogibijom Srđana Petrovića.

- Policija ne radi lak posao i njeni pripadnici svakodnevno rizikuju živote. Petrović je za svoju zemlju dao najviše što može da se da - svoj život. Želim da pohvalim antiterorističku jedinicu koja je brzo reagovala i sprečila eventualnu novu tragediju. Uprkos pokušajima da se incident reši mirnim putem, moralo je da se završi ovako. Drago mi je da Srbija ima jedinicu koja je veoma posebna i koja može da odgovori i najtežim zadacima - rekao je Stefanović, dodajući da je razgovarao sa pripadnicima koji su intervenisali u Požarevcu i da se radi o profesionalcima.

Govoreći o prevenciji ovakvih događaja, ministar ističe da u nju mora da se uključi čitavo društvo i da se treba raditi na suzbijanju ilegalnog posedovanja oružja.

- Apelujem da se svi uključe i da pre svega našu decu učimo o opasnosti nasilja za naše društvo. Važno je da se uključe i roditelji, jer nije cilj da se obračunavamo sa kriminalom, već da ga sprečimo informišući decu od najranijih godina - rekao je ministar.

Govoreći o nasilju na večitom derbiju, Stefanović je rekao da informacije pokazuju kriminogeni element koji ima svoje interese.

- Ti interesi su razni kriminalni poslovi. Pažljivo pratimo šta se događa i nećemo da se zalećemo u zaključcima. Dosad nismo došli do informacija da ima obaveštajnih faktora, ali pratimo dokaze, razgovaramo sa stranim državljanima koji su privedeni i dobijamo informacije svakodnevno. Verujem da ćemo vrlo brzo doći i do potpunog epiloga - rekao je ministar.

Foto: TV Pink

Pucnjava ispred kluba "Nana" je, kako kaže, nastavak kriminogenih delovanja kojeg smo bili svedoci na derbiju. Ministar je i tu pohvalio akciju policije.

Govoreći o predstojećim beogradskim izborima, Stefanović kaže da oni ne bi trebalo da budu iskorišćeni za izazivanje nestabilnosti u zemlji.

- Nadam se mirnim izborima, na kojima će narod iskazati svoju političku volju bez ikakvog nasilja - rekao je Stefanović.

Kao predsednik gradskog odbora SNS, Stefanović kaže da je fokusiran na grad, ali da su za njegovu stranku važne i opštine Pećinci, Mionica, Negotin, Preševo i Kostolac, iako su opozicioni lideri rešili da bojkotuju izbore koji se ovde ordžavaju 24. decembra.

- Radi se o tome da nisu uspeli da prikupe potpise, pa im je bojkot izbora samo izgovor. Bojkotovaće ih i jer znaju da će na njima proći katastrofalno. S druge strane, fotelja u ovim opštinama nije toliko profitabilna kao beogradska fotelja. Sem plena u Beogradu, ne vidim da se oko bilo čega drugog tuku. Ako neko želi da učini nešto za Srbiju, mora da brine o svakom delu države, jer je svaki deo važan. Upravo to predsednik Vučić radi - bori se da u svaki deo Srbije dođu investitori, da svaki deo ima jednaku šansu - rekao je Stefanović.

Komentarišući kandidaturu Dragana Đilasa, Stefanović se našalio da su već osvojiti Beograd, da se SNS spremila na to da će izgubiti i da će se povući.

- Niko im ne brani da se zajedno kandiduju i ne kritikujemo ih zbog toga već zbog rezultata koje su imali dok su vodili grad. Dragan Đilas je 2004. godine zvanično ušao u politiku i do 2014. bio je na vlasti. Za tih deset godina gledali smo rezultate -oko 6.000 dece je dobilo priliku da ide u vrtiće, dok je za vreme našeg mandata to omogućeno za 14.230 dece. Grad trenutno isplaćuje Đilasove dugove, pa i dug koji je napravio jer je nametnuo neopravdano previsoke cene vrtića, što je sud i potvrdio – rekao je Stefanović.

Dragan Đilas je, kako je istakao, tokom mandata zadužio Beograd i njegove građane sa 1,2 milijarde evra, preduzeća su vodila nestručni ljudi, koji su postavljani samo na osnovu članstva u Demokratskoj stranci, a što je dovodilo do uništavanja firm ii sistema.

- 240 miliona dinara je bio dug prema penzionerima, 380 miliona prema trudnicama, 3,6 miliona porodiljama. Sve je izmireno u ovom mandate, a Đilas to neće da prizna. Grad isplaćuje 10.000 dinara za dete, dane subvencionisanu cenu vrtića i u njima ima mesta za 14.230 dece – rekao je Stefanović.

On je istakao da je za vreme Đilasovog Beograda bilo mnogo afera, a da je njegov mandat obeležila ona sa podzemnim kontejnerima

- Na tenderu je za postavljanje kontejnera izabrana firma koja se uopšte time i ne bavi. Ti kontejneri se danas raspadaju. Jedna od stavki ugovora bila je i da se posle ugradnje popravi kolovoz, što nije urađeno, pa je Beograd put morao da završi posao od novca građana prestonice – rekao je ministar.

On je podsetio i na rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, za koju je izabran izvođač skuplji za 650 miliona dinara.

- Nikoga ne mrzimo, nije to ništa lično, ali nećemo da dozvolimo da se Đilas i Šapić vrate na vlast i rade isto i što i ranije. Ikarbus da ponudu, oni izaberu Solaris, uzmu tramvaje, nemaju šine za njih. Tu nema nikakve logike – kaže ministar.

On je podsetio i na Đilasovo prodavanje sekundi i istakao da je 2010. godine lično podneo zahtev RTS-u kako bi došao do informacija o poslovanju između njegovih firmi i Javnog servisa. Informacije, kako kaže, nikada nije dobio, iako se Đilas navodno zalagao za transparentnost.

- Đilas nije vodio računa o firmama, o građanima i javnim preduzećima. Za sve vreme njegovorg Beograda urađeno je jako malo, a njegov mandate obeležen je brojnim aferama. Ljudi znaju ko su Đilas, Janković i Šapić i šta bi značilo njihovo vraćanje na vlast. Suština njihove politike jesu samo fotelje, a ne briga za građane Beograda – rekao je ministar.

Govoreći o koaliciji nekada zavađenih, ministar ističe do ujedinjenja dolazi iz interesa.

- Poneo sam da vam pokažem fotografiju koja je napravljena 2011. godine u Beogradu na konferenciji za medije na kojoj govori Verica Barać. Sa jedne strane sedi Saša Janković, na drugoj Rodoljub Šabić. Janković sedi na konferenciji na kojoj Barać govori da se Đilas obogatio dok je bio na vlasti i ćuti o tome. Danas vidimo kako Janković izlazi u javnost i veliča istog tog Đilasa. Koji Janković laže - onaj koji je sedeo pored Barać ili ovaj sad? – zapitao je Stefanović.

Foto: TV Pink

#Aleksandar Šapić

#Dragan Đilas

#Izbori

#Nebojša Stefanović

#Saša Janković

'