AKTUELNO

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da je došlo do zaokreta u politici vodećih zapadnih država kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine.

- I promene po pitanju SZO i ovi nazovi gradonačelnici, sve je to deo istog paketa. Sve je to jedna ista politika. Došlo je očigledno do jednog zaokreta u politici vodećih zapadnih država kada se govori o dijalogu Beograda i Prištine. Prvo smo imali pritisak na Prištinu da se formira ZSO, a sada imamo zaokret. Pritisak se vrši na Beograd, a u međuvremenu zapad odbija nacrt statuta koji je podneo naš upravljački tim 2014. i 2015. godine bez objašnjenja šta ne valja, stavljaju ga po strani i kažu da Kurti napravi svoj predlog - naveo je Drecun za Pink.

Kako je objasnio da je suština Kurtijeva vizije da se Kosovo postavlja kao država.

- Preko zajednice koja bi se formirala Beograd i srpska zajednica treba da prihvate i da priznaju tu lažnu državu. Znaju da je to neprihvatljivo za nas - istakao je Drecun i dodaje da sada kreće pritisak na Beograd da sasluša Kurtijev predlog jer je on taj koji treba da realizuje sve što se dogovori.

- Oni sada kao njega nešto mole da napravi predlog, a oni su ga već napravili zajedno i predložiće ga EU predstavnici po u nekoj modifikovanoj verziji posle Kurtijevog predstavljaja. To su uradili i sa sporazumom, stavili su na sto po principu "uzmi ili ostavi" - naveo je Drecun.

Napravljen je, podvukao je, veliki politički zaokret zapada kako bi se stvorio manevarski prostor Kurtiju da bi se povećao pritisak na Beograd.

Otvaranje mosta na Ibru je deo plana okupacije severa Kosova

Drecun ocenio je da je inicijativa da se otvori most na Ibru deo priprema za okupiranje severa Kosova, koje planira premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. - Planirana je sigurno policijsko - vojna operacija na severu ako to dozvole zapadne države. Vrše se ozbiljne pripreme i učešće u ovoj vojnoj vežbi gde učestvuju kosovske snage, to je sve priprema. Kada vežbate napadačke akcije to vam kaže da nešto pripremaju - ocenio je Drecun. - Oni žele da podele Srbe i razbiju Srbe koji bi se suprotstavili nečemu - na nekoliko pravaca. Na čak četiri pravca bi mogli da uđu u jednoj pokretnoj akciji i Srbi ne bi mogli da protestuju. Otvaranje mosta na Ibru gledam kao glavni pravac udara, to je glavna ulica koja vodi do centra Kosovske Mitrovice - kazao je Drecun.

Autor: