AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Raški sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Sastanku prisustvuje i predsednica Vlade Ana Brnabić i svi članovi kabineta.

Predsednik je zamolio da u diskusiji učestvuju ljudi s Kosova i Metohije. Osim o političko-bezbednosnoj situaciji danas će se, kako je najavljeno, govoriti i o socijalno-ekonomskoj pomoći za građane na KiM.

Predlog mera za Kosovo i Metohiju

"Ići ćemo na povećanje privremene naknade korisnicima na KiM sa 11.000 na 20.000 dinara. Efekat toga je 6 miliona i 607.000 evra" istakao je predsednik, a potom naveo i ostale mere.

Druga mera koju smo predložili - ekonomsko osnaživanje nezaposlenih na AP KiM - ta mera je ukupno oko pet miliona i 606 hiljada evra.

Mera broj 3 - unapređenje rada zdravstvenih ustanova - 50 lekara i 50 novih medicinskih sestara, mislimo da za to postoji potreba kako bismo

Mera broj 4 - podsticaj za prvorođeno dete s 12.000 na 50.000 dinara, jer prvi put nemamo nižu stopu nataliteta nego u drugim delovima KiM. Ovim dodatno pojačavamo dosadašnja primanja, posebno važno za ruralnu sredinu.

Mera broj 5 - ulaganje u razvoj privredne delatnosti, u žensko preduzetništvo.

Mera broj 6 - razvoj poljoprivredne delatnosti kroz nabavku opreme mašina, sadnica, stočnog fonda, pčela i pčelarske opreme - ulaganje od skoro 200 miliona

Mera broj 7 - Dodatno otklanjanje posledica nastalih usled obilnih padavina, bujica - 2 miliona i 564 hiljade

Mera broj 8 - Izgradnja, rekonstrukcija, sanacija puteva, ulica i objekata - skoro 7 miliona evra

Mera broj 9 - Izgradnja bazena u Gornjem Kuscu - malo više od milion evra.

Ukupno 28 miliona evra će biti dodatno opredeljeno mimo dosadašnjih ulaganja.

Autor: