AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je posetu Raški gde je posetio seosko turističko "Toplina duše" u selu Pavlica i razgovaro sa domaćinom. Kako je najavljeno, predsednik će završiti svoj obilazak Raškoj obraćanjem građanima u 18,00 sati u sportskom centru "Ibar" u Kraljevu.

Foto: Pink.rs

16,30 Obilazak seoskog turističkog domaćinstva „Toplina duše“ u selu Pavlica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u selo Pavlica, gde ga je aplauzom dočekao narod.

Vučića je ispred etno sela dočekao vlasnik i domaćin etno sela Zoran Košanin i stanovnici Pavlice, a sa predsednikom su u obilasku i ministarka poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ministar turizma i omladine Husein Memić.

Foto: Pink.rs

On je pitao šta može da uradi za selo, meštanka mu je odgovorila da im treba još malo asfaltiranog puta.

Foto: Pink.rs

- Hvala bogu da ste došli vi nama ovde - rekla je druga meštanka predsedniku.

Foto: Pink.rs

Vučić je sa meštanima krenuo u obilazak sela gde su mu domaćini pokazali šta rade kako žive i čime se bave. Kako je rekao meštanin sela Pavlica u selu se uglavnom peče rakija od šljive.

Seosko turističko domaćinstvo "Toplina Duše" nalazi se u selu Pavlica, na oko  sedam kilometara od Raške. Sastoji se od porodične kuće, mini zoo vrta i etno muzeja koji čini 11 objekata, starih brvnara sa različitim motivima. Među njima se izdvajaju vodenica sa vodeničkim točkom i žrvnjom, bačija (mlekar), kovačka radionica sa kovačkim mehom, soba sa krevetima i slamaricom, stolarska radionica, nadstrešnica od delova salaša i drugo. Sve brvnare su u svom izvornom obliku, ukrašene predmetima karakterističnim za konkretan objekat, dok porodična kuća služi za smeštaj gostiju.

Foto: Pink.rs

Predsednik je upitao šta može država da učini za razvoj sela ,dok je meštanin rekao da je već dobio neka sredstva za razvoj poljoprivrede, i skromno rekao da ne treba ništa osim neke sitne pomoći, meštani su najviše pominjali da im treba asfaltirani put.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Vučić je odmah pozvao Drobnjaka, direktora Puteva Srbije i rekao da se pozabavi ovim problemom i pomogne meštanima.

Zoran iz sela Pavlovica pokazao je svoje ručne radove i ponudio poklon predsedniku koji je insistirao da kupi njegove proizvode i radove.

Meštani sela Pavlica pripremili su posluženje sa jelima iz ovog kraja i ponudili predsednika da proba njihovu domaću rakiju.

VUČIĆ OBIŠAO NOVI PAZAR

Vučić je pre posete sela Pavlovica u Raški posetio i Novi Pazar gde je prisustvovao svečanom početku radova na rekonstrukciji i dogradnji Opšte bolnice "Novi Pazar".

Foto: Pink.rs

Vučić u Novom Pazaru prisustvuje obeležavanju početka radova na rekonstrukciji i dogradnji Opšte bolnice.

Predsednik je na početku svog obraćanja čestitao Ramazan svim pripadnicima islamske veroispovesti.

Foto: Pink.rs

- Želimo da ovaj posao završimo što pre. Želim vam mira i blagostanja, želim vam da čuvate svoju veru i da uvek budete svoji, na svojim ognjištima, baš onako kao što pravoslavnim vernicima želim srećan predstojeći Vaskrs i veoma sam ponosam kada zajedno vidim ovde muftiju i igumana. Veoma sam ponosan što samo u poštovanju i razumevanju možemo da napredujemo - istakao je Vučić i dodao:

Foto: Pink.rs

Posle mnogo decenija smo asfaltirali put do Sopoćana. Uložićemo 50 miliona i u velelepnu Altun-alem džamiju, kojom se ponosimo ma koje vere bili. Mislim da je važno da predsednik jedne zemlje pokaže poštovanje prema svima koji u toj zemlji žive i pokaže da su svi jednaki. Nisam došao da vam se dodvoravam, znam da ću srca Bošnjaka teško da osvojim

Foto: Pink.rs

- Došao sam zbog rezultata. Kada prođe moj mandat kao predsednika sami ćete analizirati, voleli me ili ne. Ko je šta napravio i ostavio iza sebe. Nadam se da je to rezultat koji nećete moćete da negirate - dodao je predsednik.

Samo da razumete koliko država ulaže, vaša država, Srbija, država svih nas. Pre nego što otvorimo, dobićete dozvolu da budete KBC. Mi ovde ulažemo 44 miliona evra samo u ovaj objekat, plus još 20 u opremu. To je 7-8 miliona više nego u KBC Niš. Samo da imate u vidu da li smo pokazali poštovanje i kako se odnosimo prema Novom Pazaru. Mislim da je važno da kažem još nekoliko stvari. Ljudi u Sjenici su se borili za školu, dobili su najskuplju školu, sa zatvorenim bazenom.

Vučić je rekao da je ponosan na ovo što je urađeno.

Najavio je da će biti povećana transferna sredstva za Novi Pazar i dodao da će ga najviše obradovati dolazak neke investicije, fabrike.

- Novi Pazar dobija četiri puta više nego što daje državi - istakao je on i dodao je zadatak je da se podignu i Novi Pazar i Sjenica.

Foto: TV Pink Printscreen

Direktor Bolnice Meho Mahmutović je istakao da je ovo najveća investicija u celom okrugu i jedna velika prekretnica za zdravstvo.

Foto: Pink.rs

- Ovo je istorijski dan za nas - naveo je Mahmutović i dodao:

U poslednjih 10 godina imamo velika ulaganja. Veliki broj mladih je počelo da radi u zdravstvenom sistemu Srbije

Foto: TV Pink Printscreen

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik je rekao da se sva kampanja u Crnoj Gori svodi na Srbiju i Aleksandra Vučića.

- To nam je susedna, bratska zemlja. Želim im sve najbolje. Narod nek odluči ko će biti predsednik. Mi se u to ne mešamo - kazao je predsednik.

On kaže postoji priča o lažnom balansu u kom Srbija uvek mora da bude slaba, da ćuti i ne sme nešto da kaže.

- Svi drugi imaju prava da kažu šta god im je volja. U ponedeljak ću čestitati novoizabranom predsedniku - rekao je Vučić.

On je istakao i da će podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa doprineti novim turbulencijama, ali da je to unutrašnje pitanje SAD.

Predsednik je rekao da njegovi politički protivnici tvrde da je on kriv kada Kurti sprovodi teror nad našim građanima.

- Da kažem da idemo oružjem, odjednom bi ti isti zaboravili na naše građane sa Kosova i Metohiju i rekli da vraćam Srbiju u devedesete. Imaju uigranu matricu. Kod njih prinicipi i politika ne postoje. Dobili smo potvrdu EU da smo mi u pravu - kazao je Vučić.

On je rekao da će uvek biti uz srpski narod na Kosovu i Metohiju, te istakao da naš narod trpi veliki pritisak od vlasti u Prištini.

- Nisam razumeo gde je tu naša krivica? Svim srcem, svom snagom smo radili sve što smo mogli i dobili priznanje EU da smo u pravu. Pa, šta još očekujte od mene? - pitao je Vučić.

On ističe da je situacija u svetu takva da je velika nervoza svuda. Vučić podseća na izjavu kineskog predsednika Si Đinpinga da "Kina mora biti pripremljena za rat".

- Predstoji nam jedno od najtežih proleća u političkom i vojnom smislu. Mi treba sebe da čuvamo dodatnom brigom o građanima, čuvanjem mira, razgovorom sa ljudima, dodatnim ulaganjima, rastom BDP... - rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu Dragana Šormaza koji ga je napao zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Vučić kaže da je SNS "stranka demokratske orijentacije". On je rekao da Šormaz neće snositi posledice zbog neuobičajenog čina javne kritike predsednika svoje stranke.

- Ja se ne pravdam ni njemu, ni bilo kome drugom zbog politike koju vodim - rekao je Vučić.

Ističe da se ponosi slobodarskom politikom Srbije.

- Ne pada mi na pamet da se njemu ili bilo kome sličnom pravdam - rekao je Vučić.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

On će u selu Pavlica obići seosko-turističko domaćinstvo Toplina duše.

Foto: Pink.rs

Vučić će posetiti i Kraljevo, gde će se u Sportskom centru "Ibar" obratiti građanima.

Autor: