AKTUELNO

Martinović: Čini mi se da je Bakir Izetbegović došao u Beograd sa namerom da se ne dogovori ni o jednom pitanju koje je važno i za Srbiju i za BiH

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, izjavio je da je obaveza Bakira Izetbegovića da obajsni ko je 2015. pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Potočarima, na šta je dodao da mu se čini da je javnost pomalo zaboravila na to, i da sumnja da bi neko drugi uopšte hteo da razgovara sa Izetbegovićem pre rešavanja tog slučaja.

On je istakao i to da je u ovoj situaciji predsednik Aleksandar Vučić pokazao ogromnu toleranciju, državničku mudrost i dalekovidost, koju malo ko ima, i da je time pružio ruku Bakiru Izetbegoviću, a to znači Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

Martinović je dodao i to da mu se čini da je ta ruka ostala u vazduhu, i da ne postoji dovoljno spremnosti sa bošnjačke strane, sa strane Izetbegovića da se normalizuju odnosi između BiH i Srbije.

- Čini mi se da je Bakir Izetbegović došao u Beograd sa namerom da se ne dogovori ni o jednom pitanju koje je važno i za Srbiju i za BiH, a pre svega pitanje razgraničenja dve države – izjavio je Martinović.

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, je rekao da bi on ovaj diplomatski skandal opisao kao logičnu posledicu odnosa koji su u ovom trenutku karakteristični za Bosnu i Hercegovinu. On je dodao i da postoje velike razlike u politikama koje vode predstavnici bošnjačkog naroda, odnosno Hrvati i Srbi u Republici Srpskoj. Jovanović je rekao i da nije iznenađen izostankom konkretnih dogovora s obzirom da je jasno da do njih ne može doći ukoliko se ne reše prethodna politička pitanja koja su otvorena.

- Bakir Izetbegović je u Beogradu razmišljao o predstojećim izborima, na isti način na koji to čine predstavnici druga dva bosansko-hercegovačka naroda- kazao je Jovanović, i dodao da niko ne može imati koristi od produbljivanja problema u BiH, koji su i ovako previše ozbiljni, iako Izetbegović ne krije želju da Bosna prizna status Prištine. On je rekao i to da bi trebalo ostati na umerenoj reakciji predsednika Vučića.

Aleksandar Pavić, politikolog, koji se bavi Srebrenicom više od dvadest godina, rekao je da nam je Srebrenica unesena kao mina spolja, da nikada ne možemo da se usaglasimo osim oko osnovnih stvari.

- Haški tribunal nije doneo nikakvo pomirenje, a Dejton je doneo mir – izjavio je Pavić, i dodao da pritisci da se Dejton revidira traju već 22 godine, kao i to da je Bakiru Izetbegoviću cilj da revidira taj sporazum.

Martinović je kazao da uravnoteženost odnosa sa BiH ne zavisi samo od Srbije, već od odnosa unutar same Bosne i Hercegovine, i političke volje Bošnjaka, a to je u ovom trenutku Bakir Izetbegović.

#Aleksandar Martinović

#Bakir Izetbegović

#Čedomir Jovanović

'