AKTUELNO

Bakir Izetbegović je izjavom da se nada da će BiH priznati Kosovo predstavio sebe kao BiH, što on nije, rekao je predsednik RS Milorad Dodik.

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da nije realno da BiH prizna nezavisno Kosovo jer je Bakir Izetbegović "tek jedan od trojice u Predsedništvu". Izetbegović je pokazao da je srpski neprijatelj broj jedan u BiH, rekao je Dodik.

Bakir Izetbegović je izjavom da se nada da će BiH priznati Kosovo predstavio sebe kao BiH, što on nije, rekao je predsednik RS Milorad Dodik.

BiH ne može da prizna Kosovo

- On je tek jedan od trojice u Predsedništvu. Nijedna njegova odluka ne može biti validna bez ostalih. Sarajevo nisu ni Bakir Izetbegović, ni Muslimani, ni Bošnjaci, mora da bude po 'svetom trojstvu' tri konstitutivna naroda - rekao je Dodik.

Ističe da je priznanje KiM ranije bilo na dnevnom redu, i da Bošnjaci žele da priznaju KiM. Za to je, kaže, potrebna saglasnost RS, "a toga neće biti".

Dodik je rekao da je u intervjuu za Dojče vele Izetbegović "umešao priču o Sandžaku" i da je njegov cilj što veća šteta za Srbe.

- Rekao je da će napasti RS iz nekih razloga, najavio je i objavio opšti napad na srpske interese. Pokazao je da je srpski neprijatelj br. 1 - rekao je Dodik.

Kako kaže Dodik, motivacija je frustracija. "Oni žele unitarnu BiH, smetaju im Srbi, žele da se dodvore strancima, Amerikancima", smatra Dodik.

Foto: Beta

Ambasadorka SAD u BiH nije ništa loše rekla o Bakiru Izetbegoviću, podseća Dodik, dodajući da se zadržava licemerje međunarodnih faktora.

- Licemerje se pokazuje i kroz izjavu američke ambasadorke. Njoj je žao što BiH nije priznala KiM - istakao je Dodik.

Banjaluka neće ćutati

- Nećemo da budeo deo farse, da žrtvujemo stečena prava, a što se tiče Izetbegovića kada je došao u prvom mandatu rekao je da nastavlja politiku svog oca - rekao je Dodik.

Predsednik RS kaže da Srbija ima svoju odgovornost i važna je za stabilizaciju u regionu, i da je veoma dobro afirmisana.

Izetbegović će, prema njegovim rečima, ako dođe u Srbiju, imati šta da objasni, a postoji mogućnost i da se proglasi "personom non grata".

- Moramo da imamo jedinstven stav o Bakiru Izetbegoviću - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da stavove koje iznosi Bakir Izetbegović nisu samo njegovi ili stavovi političkog Sarajeva već i dela međunarodne zajednice što dokazuje i izjava ambasadora SAD Morin Kormak koja je rekla da Republika Srpska nije Kosovo.

Govoreći o Kosovu, Dodik kaže da je Kosovo srpsko, što je neupitno prema Ustavu Srbije i svim međunarodnim dokumentima i kršenjem međunarodnog prava pokušano je da se odvoji od Srbije.

- Nastaviće da vrše pritisak na Srbiju bez želje da pregovaraju. Najvažnije državno pitanje Srbije je Kosovo - istakao je Dodik.

BiH je nemoguća država

Predsednik Srpske smatra da je BiH nemoguća država i "prostor za treniranje stranaca kako bi se pripremili za druge egzotične destinacije".

- BiH opstaje zbog velike intervencije međunarodnog faktora, ali nije ista kao pre pet ili deset godina. Ona gubi na snazi - ističe Dodik.

Srbi su, kaže, prihvatili Dejton i nametnuta rešenja, ali nikad nisu želeli da budu u toj državi.

Govoreći o referendumu o nezavisnosti RS i tome šta bi se desilo ako bi inicijativa za nezavisnost dobila većinsku podršku, Dodik je rekao da Srpska ima sve elemente da funkcioniše kao država: "Ima teritoriju, narod koji to hoće, izvršnu vlast, dobre regionalne odnose".

Foto: Tanjug

- Najbolje i za Bošnjake je da se raziđemo. Monstrum od BiH ne može da funkcioniše - rekao je Dodik.

Predsednik RS je naveo i da je najbolje rastati se ako je "brak neuspešan".

- Ako ne možemo da se dogovorimo, zašto forsirati - upitao je Dodik.

To je, smatra, moguće sprovesti bez ratnih sukoba.

- Gubimo vreme zajedno, RS ništa nije imala od BiH, nijedna odluka nije bila korisna osim ukidanja viza, a to bi nas zadesilo i da smo i u drugoj državnoj organizaciji. Nijedna odluka nam nije koristila, zapostavljeni smo, neželjeni od strane međunarodnog faktora - rekao je Dodik.

Pročitajte još: CVIJANOVIĆ, GALIJAŠEVIĆ I MILIVOJEVIĆ ZA PINK: Izetbegovićeva izjava je dodvoravanje američkoj politici!

#Bakir Izetbegović

#Kosovo

#Milorad Dodik

'