AKTUELNO

Portal Pink.rs, 24. marta 2023. godine obavio je vest sa naslovom: 'MILOSRDNI ANĐEO' 78 DANA UBIJAO DECU I RAZORIO SRBIJU! Sutra se navršava 24 godine od NATO bombardovanja Jugoslavije - DA SE NE ZABORAVI!, koju je, posle analize, portal Raskrinkavanje.ba ocenio kao PRENOŠENJE LAŽNIH VESTI.

NATO akcija okončana je 10. juna 1999. godine, nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma i usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a, nakon čega je usledilo povlačenje svih jugoslovenskih vojnih snaga sa Kosova i dolazak 36.000 vojnika međunarodnih mirovnih snaga.

Tvrdnja da se operacija vazdušnih udara koju je NATO izveo 1999. u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji zvala “Milosrdni anđeo” ponavlja se u medijima još od same operacije. Ipak, kako je utvrdila analiza portala Raskinkavanje.ba, reč je o mitu. Ovaj naziv operacije ne navodi se ni u jednom zvaničnom dokumentu, te je tekst na našem portalu Pink.rs koji je ovu operaciju oslovljavao tim imenom ocenjen kao prenošenje lažnih vesti.

UTVRĐENE ČINJENICE:

Sama operacija, uprkos učestalo ponavljanoj tvrdnji, nije nosila naziv “Milosrdni anđeo”.

Kako se navodi u članku portala Peščanik iz 2008. godine, u zvaničnim dokumentima NATO-a nema pomena pojma “Milosrdni anđeo”.

Operacija protiv SR Jugoslavije koja je počela marta 1999. bila je nazvana “Allied Force”, što bi u prevodu bilo “Saveznička sila” i ni u kom slučaju ne može da se prevede kao “Milosrdni anđeo”. Od trenutka ulaska NATO-trupa na Kosovo i Metohiju, juna 1999, operacija je promijenila ime u “Joint Guardian” (kako se zove i danas), tj. “Telohranitelj” ili “Pridruženi stražar” u najslobodnijem prevodu, što iako malo bliže pojmu “Anđela čuvara” ipak još uvek ne dozvoljava da se upotrebi kod nas odomaćeni naziv.

Ukratko, nigde se ne pominje neki pojam ni izdaleka sličan sintagmi “Angel of Mercy” ili “Merciful Angel”, što bi bili engleski jezički ekvivalenti “Milosrdnom anđelu”.

Kako se navodi u članku portala Peščanik iz 2008. godine, u zvaničnim dokumentima NATO-a nema pomena pojma “Milosrdni anđeo”.

Kako portal Istinomer navodi u analizi objavljenoj u aprilu 2021. godine, ne može se sa sigurnošću tvrditi odakle je potekao navod da je pomenuta operacija nosila naziv “Milosrdni anđeo”. Pretpostavlja se da je termin nastao u Srbiji te da je skovan u propagandne svrhe. Samo poreklo ovog netačnog naziva, ipak, nije moguće pouzdano utvrditi.

Jedno od objašnjenja nastanka ovog termina odnosi se na eventualni pogrešan prevod, budući da se američka komponenta koja je činila NATO operaciju u SRJ zvala „Plemeniti nakovanj“ ili na engleskom “Noble Anvil”, navodi Istinomer. Riječ “anvil” piše se slično kao “angel”, što je engleska riječ za “anđeo”.

Dakle, kako piše u analizi Raskrinkavanja.ba, operacija koju je NATO započeo 24. marta 1999. godine u Saveznoj Republici Jugoslaviji nosila je naziv “Saveznička sila”, a ne “Milosrdni anđeo”, kako se to često tvrdi.

Agresija NATO-a na Srbiju godinama je bila pogrešno nazivana "Milosrdni anđeo", jer ne postoji ni jedan zvanični dokument koji bi potvrdio da se taj naziv vezuje za operaciju. Neposredna povod za bombardovanje je bio navodni masakr civila u Račku i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše Sporazum iz Rambujea.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 26. april 2024. godine.

Autor: