AKTUELNO

Direktor Srbija gasa Dušan Bajatović kaže da naša država ima višak gasa.

- Srbija ima višak gasa jer smo imali dobre dugoročne ugovore iz kojih ostalo je 100 miliona kubnih. Ljudi su štedeli, EPS dobro stoji i proizvodi struju iz uglja, a ne iz gasa. Tako da mi u Srbiji danas imamo višak gasa, pa smo odlučili da ga skladištimo u Banskom dvoru, gde će zalihe dostići 750 miliona kubika- rekao je Bajatović za Pink.

Bajatović je izjavio da su ostale i zalihe u skladištima zakupljenim u Mađarskoj, a zakup produžen i plaćen za još na godinu dana.

- Što se tiče energetske bezbednosti imamo dve dobore vesti - počeli smo da punimo dodatne količine gasa u Banatskom dvoru, produžili ugovor u Mađarskoj, verovatno će nam ostati još 100 miliona kubnih metara gasa iz dugoročnog ugovora da dodatno uskladištimo - naveo je direktor Srbija gasa.

Kako je naveo, Srbija će imati rezerve između između 800 i 900 miliona kubnih metara gasa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbiji je za punu sezonu, sa sve proizvodnjom električne energije potrebno oko 1,6 milijardi kubnih metara gasa. Niko ne zna kako će seituacija u Ukrajini razvija i treba biti oprezan. Mi se dominantno snabdevamo Turskim tokom. Dobro stojim, ali ćemo gledati da ne trošimo nikakve zalihe do momenta dok ne moramo - naveo je Bajatović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je najavio da će Srbija gas napaviti svoju kompaniju u Budimpešti i ta saradnja sa Mađarksom će drugačije izgledati u budućnosti, a postoji ideja bugarske vlade da se reginalno dogvoori strateška kupovina gasa za sve.

- To nije lako rešiti jer svako gleda da zaštiti sebe, ali je ovo prvi put da se u reginu o tome govori da se mimo Evrospke unije, organizujemo - rekao je direktor Srbija gasa i dodao da to otavara nove mogućnosti.

Autor: