AKTUELNO

Srbija 11. decembra na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvora nova poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da se još čeka saglasnost svih 28 zemlja članica koje će odlučiti da li će otvoriti dva ili tri nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Iako su sva tri poglavlja ( 6, 30 i 33) o kojima se trenutno razgovara unutar radnih tela EU već dobila ”zeleno svetlo” od više od 20 zemalja članica do ovoga trenutka nije poznato da li će sva tri poglavlja dobiti potrebnu saglasnost od svih 28 država Unije.

Kako Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora u Briselu, zemlje članice trenutno razmatraju izveštaj koji je Evropska komisija podnela, a koji se odnosi na ispunjavanje Akcionog plana Srbije za poglavlja 23 i 24. Nezvanično, izvori iz Evropskog saveta kažu da postoje najmanje dve zemlje članice koje nisu zadovoljne napretkom Srbije u ispunjavanju obaveza u oblasti vladavine prava u Srbiji.

”Od njihove političke procene da li je Srbija uradila dovoljno u toj oblasti zavisiće i odluka da li će se u decembru otvoriti 2 ili 3 nova poglavlja sa Srbijom”, kaže za Tanjug neimenovani izvor blizak radnim telima Evropskog saveta.

U slučaju otvaranja dva poglavlja pretpostavka je da će to biti poglavlje 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo i poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom. U tom slučaju poglavlje 33 o finasijskim i budžetskim odrednicma moglo bi da sačeka sledeću Međuvladinu konferenciju.

Srbija je EU, pored ova tri poglavlja dostavila i pregovaračke pozicije za poglavlja 9 o finasijskim uslugama i 13 o ribarstvu.

Pored pismenog izvešataja Evropske komisije o napretku Srbije u oblastima koja pokrivaju poglavalja 23 i 24, Evropska služba za spoljne poslove verbalno je obavestila predsatvnike zemalja članica o stanju u dijalogu Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u Briselu.

Napredak u poglavljima 23 i 24 (vladavina prava) i poglavlju 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, uslov je za dalji napredak Srbije u pristupnim pregovorima.

Do ovoga trenutka Srbija je u pregovorima o članstvu sa EU otvorila 10 poglavlja od koji su dva privremeno zatovorena. Ukupan broj poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU je 35.

#EU

#Poglavlje

#Srbija

#otvaranje

'