AKTUELNO

Naredna međuvladina konferencija EU-Srbija, na kojoj bi trebalo da budu otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima, predviđena je za 18. jun, potvrdili su diplomatski izvori u Briselu za Tanjug.

Rumunija, kao predsedavajuća EU, predvidela je taj dan kao datum mogućeg održavanja međuvladine konferencije, a trenutna je procena da bi bilo realno očekivati otvaranje najviše dva nova poglavlja.

U radnim telima Evropske unije trenutno se nalazi pet pregovaračkih poglavlja (2, 4, 9, 21 i 11), koja još nemaju podršku svih članica EU, a očekuje se ulazak u proceduru za poglavlje 14 koje se odnosi na transport.

Prilikom odlučivanja o tome koliko poglavlja će biti otvoreno, zemlje članice će se ponovo najviše fokusirati na izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji, odnosno na poglavlja 23 i 24.

PROČITAJTE JOŠ: KAJTEZ ZA PINK: Priština ima stalnu potrebu da izaziva napetosti i preispituje reakcije Srbije (VIDEO)

Inače, majski izbori za Evropski parlament kratkoročno će odložiti izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja u evroitegracijama.

Za razliku od prethodne godine kada su izveštaji i strategija o proširenju objavljeni u aprilu, sada se njihovo predstavljanje očekuje posle evropskih izbora, odnosno ne pre 29. maja.

U ovom trenutku nije jasno da li će zemlje članice EU imati dovoljno vremena da od objavljivanja izveštaja EK do sredine juna donesu odluke o novim koracima u procesu pristupanja država Zapadnog Balkana.

#EU

'