AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa ambasadorom Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti transporta i građevinarstva, u kojoj postoji veliki prostor za dalji napredak.

Vesić i Bergant izrazili su želju i spremnost da rade projektu modernizacije pruge Beograd – Ljubljana.

Ambasador Bergant je istakao, da je Slovenija veoma zaniteresovana za taj projekat. “Vidimo budućnost u železnici, u putničkom i kargo saobraćaju”, rekao je Bergant.

Foto: Foto/Peđa Mitić

Ministar Vesić je ambasadoru Slovenije preneo da je u Srbiji danas potpisan ugovor za najveći grant Evropske unije, od 600 miliona evra, za izgradnju brze pruge Beograd – Niš, te pozvao i slovenačke kompanije da učestvuju na tenderu. Takođe, preneo je da postoji zainteresovanost evropskih partnera da pomognu finansiranje da se brza pruga nastavi do Preševa, odnosno Severne Makedonije, i podsetio da će se već od 2025. godine brzom prugom putovati od Beograda do Budimpešte.

Foto: Foto/Peđa Mitić

Vesić je rekao i da Srbija sa Transportnom zajednicom radi na pilot-projektu uvođenja e-tovarnog lista.

Ministar Vesić je naveo i da će uskoro zvanično posetiti Sloveniju, kako bi sa svojom slovenačkom koleginicom, Alenkom Bratušek razgovarao o dodatnom produbljivanju saradnje dve zemlje. Ambasador Bergant je naveo da oko 1.500 slovenačkih firmi posluje u Srbiji, ali da ima još onih koje su zaniteresovane za investiranje, posebno u oblasti građevinarstva.

Foto: Foto/Peđa Mitić

Ministar Vesić je posebno istakao predviđene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koje će, kako je rekao, značajno uprostiti procedure i ceo proces izdavanja građevinskih dozvola učiniti transparentnijim, uz poštovanje svih standardna zelene gradnje.

Bergant je preneo ministru da Ambasada periodično organizuje susrete privrednika iz Slovenije i pozvao Vesića da im se pridruži na jednom od sledećih sastanaka.

Ambasador je naveo da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja i da nema razloga da se saradnja Srbije i Slovenije ne razvija bržim tempom.