AKTUELNO

Ppredsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima iz Brisela, gde je danas razgovarao sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Vučić je nakon razgovora istakao da je imao težak sastanak i da će biti održan još jedan, 18. marta, kada će Džozep Borelj biti u poseti regionu.

- Do tada treba da razgovaramo sa Lajčakom. Biće reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora. ZSO se podrazumeva, i mislim da gospodin Kurti nije bio spreman da to prihvati sada, videćemo ua budućnost. Plašim se da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo da bude ispunjeno - rekao je predsednik.

Dobro je da smo razgovarali, nadam se i verujem da ćemo moći da radimo na onome što smo mi nazvali implementacijom prethodno postignutih dogovora.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kurti je došao sa idejom da se nešto potpisuje, ali za to niko nije bio - rekao je Vučić, još jednom podsećajući na važnost implementacije ZSO.

Prvo mora da se implementira sve dogovoreno, a ZSO je na prvom mestu, dodao je predsednik Srbije.

- Uvek će ljudi da govore da sam došao nešto da potpišem. Video sam da se vodi kampanja protiv ZSo, a o tome ću sutra da govorim. Tu postoje 22 princima koje smo potpisali,a koje su od presudnog značaja. Ako to neko ne razume, znači da ne razume realnost - objasnio je Vučić.

Kako je naveo, sutra će se videti sva 4 dokumenta davno potpisana, u kom se nalaze principi.

- Tu mnogo toga važnog za nas tu stoji. Kurtija sam slušao pažljivo, slušao sam zašto je to za njega neprihvatljivo, ali ja stojim pti tome da to mora biti ispunjeno. Oni 24. žele da imaju izveštaj Evropskog saveta, i na taj način će se ophoditi prema našim evroopskim integracijama. Mapu puta još nemamo, moramo da sedimo i da radimo na njoj. Sve vreme se priča o implementaciji. Polako, da vidimo kako i šta - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Otkazaću deo svojih obaveza i sastanaka, da se spremim za 18, otkrio je Vučić.

Čim se završi priča o ZSO, treba da pričamo o pitanjima dokumenata, i neka druga pitanja koja su od životnog značaja - naveo je predsednik Srbije.

Povodom hvaljenja Prištine, da je uz njihov tim Mark Velet, Vučić kaže da su se oni hvalili kako su pobedili Jeremića i Tadića, ali nisu oni, kaže Vučić, već Amerikanci.

- Kurti je izneo objašnjenje gde je spreman da govori o manjinama, ali ne srpskom - priča predsednik, uz još jednu najavu da će sutra podrobno govoriti o svemu.

Autor: