AKTUELNO

Saradnja Rusije i Srbije gradi se na principima međusobnog razumevanja i poštovanja, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i potvrdila da Rusija u potpunosti podržava Srbiju u odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, preneo je RT Balkan.

"Rusija podržava Srbiju u odbrani njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i državnih interesa. U tom kontekstu, Moskva podržava Srbiju po pitanju Kosova, koje treba da bude rešeno u skladu sa međunarodnim pravom i odlukama Saveta bezbednosti UN", naglasila je ona.

Zaharova je istakla da Moskva veoma ceni izuzetno dobre odnose sa Srbijom.

"Zalažemo se za to da ova saradnja ojača još više, oslanjajući se princip međusobnog poštovanja i uzimanja u obzir interesa obeju strana. Saradnja Rusije i Srbije je strateška i Moskva želi da se ona nastavi i ubuduće", rekla je Zaharova ističući da se 23. februara obeležava 185. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.

"Duhovna bliskost naša dva naroda bila je osnova za razvoj naših odnosa, koje smo gradili na razumevanju i međusobnom poštovanju. Na ovim principima i danas razvijamo saradnju sa Srbijom, koju ocenjujemo kao strateški važnu. Otvorenost i redovni razgovori o najbitnijim temama između Moskve i Beograda glavne su karakteristike naše saradnje", rekla je Zaharova.

Važnu ulogu, kako je dodala, imaju trgovinske i kulturne veze, ali i saradnja na međunarodnoj sceni.

Autor: