AKTUELNO

Za 4 godine, Beograd će da bude domaćin manifestacije "EXPO 2027" i to je projekat koji će potpuno promeniti percepciju našeg glavnog grada na mapi metropola Evrope i sveta, rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović.

Momirović kaže da u prestonicu Srbije, od sredine osamdesetih nije bilo neke veće investicije, i on je, kako ministar kaže, 30 godina stagnirao, izuzev Železničke stanice i Vukovog spomenika.

"EXPO 2027" ZNAČAJAN PROJEKAT ZA SRBIJU

- Poslednjih 10 godina, završavamo obilazicu, gradi se nova železnička stanica, spojili smo Beograd i Novi Sad brzom prugom. Beograd na vodi je i dalje na snazi, svi o tome pičaju. Nije se Vučić toga setio, o tome se priča decenijama... - rekao je Momirović, pa nastavio:

- Samo se pričalo, a danas imamo Beograd na vodi. Zamislite koliko je ljudi tamo našlo posao, koliko je plata poraslo, radnika inženjera... Koji je to značaj u znanju. Mi to nismo imali od Novog Beograda - dodao je.

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar je potom, ističući značaj ove manifestacije, napomenuo da je projekat "EXPO 2027" važniji i od brze pruge, Beograda na vodi i obilaznice, jer će generisati desetine hiljada novih radnih mesta.

To je ceo jedan novi deo grada. Od 167 hektara, između aerodroma u Beogradu do centra Beograda. To je deo koji će od Novog Beograda do Novog Sada generisati interesovanje za nova radna mesta. Aerodrom raste u prilivu putnika, on narednih godina treba da se utrostruči. Mi te ljude moramo da dovezemo do cele Srbije. Moramo da napravimo kvalitetnu železnicu, da imamo prostor koji ima savremene standarde - rekao je Momirović.

To će generisati milione turista koji će doći u našu zemlju, napomenuo je Momirović.

Foto: TV Pink Printscreen

Posao je veliki, ali on nije bio mali ni na brzoj pruzi, Beogradu na vodi... Mi smo dokazali da se ne bojimo posla i izazova. Radimo ono št je važno i dobro za našu zemlju. Zato je ona ovoliko odskočila - kaže ministar.

"NE PORIČEMO DA CENE NAMIRNICA RASTU"

Ministar se dotakao i trenutnih svetskih dešavanja, te istakao da Srbija oseća promene koje je uslovio rat u Ukrajini.

Evropa se suočava sa inflacijom, imamo veliki rast cena, ne samo u Srbiji, već svuda, i svesni smo da mi ne možemo ostati imuni, rekao je Momirović.

- Kad slušam skupštinu i šta tamo pričaju moralne gromade, ja se pitam da li ti putevi zaista postoje? Da li postoje te fabrike? Da li je bolje da je plata 350 evra u odnosu na 700? Ja ne kažem da je ovo Švajcarska, ali da je veliki korak napravljen jeste. Mi kao sistem uživamo veliko poštovanje, kako u političkom tako i finansijskom delu - nastavio je Momirović.

Ne bežim od toga, svuda rastu cene. To je jedna loša posledica rata na istoku Evrope. Adekvatnim merama smo stavili inflaciju pod kontrolu. Cena jaja je porasla za 55 odsto, za mleko 90,2... To jeste rast cena. Ne potcenjujem rast cena, svesni smo gde živimo, verujem da građani vide sa čim se suočavamo - nastavlja ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

Autor: