AKTUELNO

Aleksandar Vasić, pomoćnikom glavnog i odgovornog urednika Informtaivnog programa TV Pink i Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose govorili su o aktuelnim političkim temama.

Aleksandar Vasić pomoćnik glavnog i odgovornog urednika televizije Pink smatra da je presuda Ratku Mladiću, presuda pojedincu, a Republici Srpskoj, niti Srbiji, kako neki to pokušavaju da postave.

- Ne želim da minimiziram zločine, niti da kažem da zločin nije izvršen. Ako gledamo tu Srebrenicu, samo malo više ljudi je osuđeno za Aušvic nego zbog Srebrenice. Postojao je i pokušaj da se proglasi šest malih genocida u šest opština u Bosni i Hercegovini – rekao je Vasić.

On je ukazao da Haški tribunal, poput drugih ad-hok sudova, u svom radu kombinuje različite pravosudne sisteme. Međutim, neophodno je da se ispoštuju bar osnovni pravni principi.

- To jesu bili politička suđenja. Izgleda da je taj sud prevideo jednu drugu vrsti geopolitičke pojave, a to je činjenica da u BiH trenutno imamo terorističke centre. Islamska država je rat u Bosni iskoristila da svoje ljude dovede u srce Evrope. To je Haški tribunal prenebregao, a hteo je da sudi nekim politikama- ukazao je Vasić.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je naveo da je Ratku Mladiću suđeno za udruženi zločinački poduhvat koji donekle vodi do Srbije i do delova vojske Republike Srpske.

- Sud sada, kako je ušao u završnicu, pokušava da pokaže da su i države bile uključene u to, ne narodi, već države. Ovo na neki način i jeste suđenje politici koji je Mladić ostvarivao i otuda reakcije iz drugih politika – naveo je on i podsetio da su Bošnjaci od samog starta tvrdili da je RS genocidana tvorevina.

Govoreći o opozicionim strankama u Srbiji, Vasić je rekao da je opozicija zašla u ćorsokak, bave se sami sobom.

- Kad je ko bio važan, i zbog čega, a sve se kreće oko izbornog cenzusa od pet odsto. Meni je najviše čudna ta njihova udivljenost službama bezbednosti, obaveštajnim radom. Oni se bave nevažnim stvarima i za to vreme Srbija nema opoziciju – naveo je Vasić.

Kako je dodao, važno je da svaka država ima i ozbiljnu vlast i ozbiljnu opoziciju.

Osvrnuvši se na nedavni incident u Skupštini Srbije kada je Boško Obradović napao Aleksandra Martinovića, Janjić je ukazao da politika privremo može da se prelije na ulice, ali ne može tamo da se vodi.

- Po meni to je ta opasna tendencija urušavanja institucija. To sve treba da nas plaši jer, se radi o našoj državi - rekao je Janjić.

#Opozicija

#Srbija

'