AKTUELNO

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Infromativnog programa TV Pink Aleksandar Vasić ocenio je gostujući u Novom jutru da je komisija za istragu posledica NATO bombardovanja trebalo ranije da bude formirana.

Prema njegovim rečima, neverovatno je da je toliki broj ljudi oboleih od kancera baš na prostorima koji su bombardovani osiromašenim uranijumom.

- Ne postoji pouzdan dokaz da to izaziva kancer, ali ne postoji ni pouzdan dokaz da za to da pušenje ubija Srbe, jer nema dokaza da konzumiranje nikotina direktno izaziva rak – naveo je Vasić, komentarišući navode američkog amabasadora Kajla Skota da Srbe ubijaju cigarete.

Kako je dodao, cigarete ako i izazivaju rak to je rak pluća, a u delovgima Srbije koji su bombarodvani osiromašenim uranijumom javlja se čitava lepeza različitih oblika raka.

- Skotova priča deluje pomalo cinična i neprihvatljiva – rekao je Vasić, ukazavši da je u delovima zemlje bombarodvanim osiromašenim uranijumom broj obolelih povećana za 139 odsto.

Foto: RTV Pink

Govoreć i o evropskim integracijama Srbije, Vasić je istakao da je državni cilj Srbiuje ulazak u EU, pa nam je u tom smislu i bilo mesto na Samitu u Sofiji. Vasić je međutim primetio da Srbija gotovo 20 godina pokušava, ali nikako da stigne u EU.

- Neke zemlje koje su sada punopravne članice, usvajale zakone na engleskom jer nisu stigli da ih prevedu poput Rumunije i Bugarske. Sada se bukvalno cepa dlaka na četiri dela – naveo je on, ukazavši i da EU nema jedinstven stav.

Politički analitičar Branko Radun smatra da ispitivanje posledica Nato bombardovanja nije nešto sa čime se treba šaliti.

- Zna se koje su lokacije bombardovane osiromašenim uranijumom, uglavnom je to na Kosovu, i na jugu Srbije. To su bili projektili koji služe za probijanje oklopa kod borbenih vozila – naveo je Radun i ukazao da su bombarovane i dve rafinerije, te da su prilikom eksplozije u vazduh dospeli štetni teški metali, koji su završili u vodi, u vazduhu...

Foto: RTV Pink

- Priča je ozbiljna, ali se nije pokretala da se ne bi zamerili Americi, Nato alijanski – smatra gost Novog jutra i podseća na odluke italijanskih sudova u kojima se navodi da je osiromašeni uranijum uzrok obolevanja.

Kada je reč o procesu evrointegracija, Radun ocenjuje da Evropa nema viziju, a ni plan za Balkan.

Prema njegovim rečima, EU ne može ništa da obeća, osim da će investirati nešto novca u infrastrukturu u zemljama zapadnog Balkana. Milan Parivodić, pravno - ekonomskim konsultant ocenjuje da je Samit u Sofiji trenutno najvažniji događaj u Evropi, gde se okupljaju svi lideri Balkana i Evrope i da je to definitivno mesto gde moramo biti danas.

- Njihova poruka je takozvano ohrabrenje i obećanje, uveravanje da ćemo ako ispunimo sve uslove eventualno 2025. godine ući u EU. Oni vode politiku koja nije vizionarska, mislim da generalno u Evropi postoji nedostatak vizije i to se manifestuje odbacivanjem Balkana - naveo je Parivodić.

#Aleksandar Vasić

#Miroslav Parivodić

'