AKTUELNO

Opozicioni poslanici su juče, izazivanjem incidenta u parlamentu, radili direktno za Aljbina Кurtija, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Goran Vesić.

„Upravo su poslanici koji stalno govore o Кosovu i Metohiji, radili posao za Кurtija. Da ste njega pitali šta želi da se desi u srpskom parlamentu, on bi nacrtao ove scene - pokušaj napada na predsednika i prekida sednice. Oni koji se, deklarativno, kunu u КiM, postali su zvezde albanskih, hrvatskih i drugih medija, posebno u Prištini, koji ih slave, jer rade ono što želi Кurti“, rekao je Vesić za TV Prvu.

A Кurti želi da se ne postigne nikakav dogovor, a da Srbija bude kriva za to, naglasio je ministar Vesić.

On je ukazao da Кurti ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ali mu je potreban izgovor za to, a jedini izgovor koji na Zapadu donekle mogu da prihvate, jeste da je ustvari Srbija ta koja ne želi nikakv razgovor.

„I opozicija je došla organizovano, sa odštampanim transparentima, ništa se nije dogodilo spontano. Došli su sa planom. Nekoliko dana ranije su najavljivali i skup ispred parlamenta, očigledno sa idejom da uđu u skupštinu. Samo ih se nije dovoljno skupilo, i otuda taj incident“, rekao je Vesić.

Istakao je da predsednik Aleksanadr Vučić, kada govori o planu i dijalogu, otvoreno kaže da ono što se nudi Srbiji, pa ni sami razgovori, nisu idealni, već veoma teški za Srbiju, ali da moramo da razgovaramo i uradimo sve kako bismo sačuvali КiM, ali i nastavili putem evrointegracija, uz ekonomski razvoj.

„Vučić to radi u veoma teškim uslosvima, a jedini kome odgovara da Srbija izađe iz razgovora je Кurti. Zato samo njemu ovo ide u prilog“, napomenuo je ministar.

Srećom, kaže Vesić, sednica parlamenta nije prekinuta, i primećuje da se do kraja jučerašnjeg dela rasprave nije čuo nijedan argument ili dobar predlog, iako je Vučić bezbroj puta upitao opoziciju imaju li neku ideju.

„Čuli smo da treba da prekinemo pregovore, da sebe stavimo pod sankcije, ali nismo čuli nijedan pametan predlog, koji bi doveo do toga da ljudi u Srbiji žive bolje“, rekao je Vesić i dodao da su o prekidima juče pričali predstavnici onih stranaka, koje, kada su bile na vlasti, poput DS-a ili Novog DSS-a, pregovore sa Prištinom nisu prekidali.

Vesić je napomenuo da je Vučić odgovorno nastupio u Skupštini, izašao jasno pred poslanike i rekao o čemu se radi, kakve su opcije, šta su crvene linije Srbije, šta Srbija može i želi da postigne, koje su posledice.

Podsetio je da je predsednik prvo predložio da razgovara samo sa šefovima poslaničkih grupa, ali su neki iz opozicije rekli da ne žele zatvorene sastanke, već sednicu skupštine, na kojoj su ga sačekali sa pokušajem državnog udara, pokušajem da preuzmu vlast na sliu.

„Danas se sednica nastavlja, i predsednik će uz podršku Skupštine nastaviti da razgovara, ali to, nažalost, neće biti jednoglasna podrška, iako bi bilo prirodno da svi stanu iza Vučića, da ojačamo svoju poziciju“, rekao je Vesić.

Dodao je da je pitanje КiM otvoreno već dva veka, i da oko njega ne bi smelo da bude politike, a još manje politikantstva, te da mu je žao što tog jedinstva nema.

„I Boško Obradović, i Miloš Jovanović, Milica Đurđević, Miroslav Aleksić, Radomir Lazović, radili su juče za Aljbina Кurtija, koji želi da dođe do haosa i prevrata u Beogradu, da on ne bi formirao ZSO“, rekao je Vesić.

Dodao je da je, kao i svi građani, razočaran onim što se juče dogodilo, jer se očekivalo jedinstvo, a svedočili smo organizovanom pokušaju državnog udara ili puča.

„Umesto dijaloga i razgovora dobili smo pokušaj napada na predsednika Republike, što se u svakoj zemlji kažnjava na određen način“, rekao je Vesić.

#Goran Vesić

#Skupština Srbije

#incident