AKTUELNO

Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja razgovarao je danas u Subotici sa lokalnim predstavnicima o najvažnijim pitanjima i zadacima koji su pred njima u tekućoj godini, a zatim i prisustvovao otvaranju Inkluzivnog centra "Zvuci srca", drugom ovakvog tipa u našoj zemlji.

Po ugledu na prvi takav klub u Beogradu, sada je u centru Subotice na adresi Vladimira Nazora 5 otvoren Inkluzivni centar "Zvuci srca", u kojem će će ubuduće četiri sata dnevno raditi desetak osoba sa invaliditetom. Njihov zadatak je da pripreme i posluže piće gostima lokala, za koje će građani ostavljati dobrovoljni prilog.

"Osobe sa invaliditetom koje nemaju svoje mešto na tržištu rada, ovde su našle osmeh i mesto i žele da rade, te tako daju svoj doprinos društvu. Posle dve godine uređivanja i adaptacije prostora on danas izgleda ovako jedinstveno, stoga poslušajte zvuke srca i dođite kod nas. Sve ove osobe su zaslužile vedar i dostojanstven život gde mogu da rade", kazala je Suzana Skenderović, predsednica Udruženje građana "Autizam" Subotica i majka deteta sa autizmom

U izgradnju inkluzivnog centra u Subotici uloženo je nešto više od 7,5 miliona dinara, koje su obezbedili resorno ministarstvo, grad i donatori.

"Naše ministarstvo nastavlja da prepoznaje sektor za brigu o osobama sa invaliditetom kao izuzetno važan. Ovde u Subotici deluje 12 udruženja, koje smo u prošloj godini podržali sa oko 15 miliona dinara i nastavićemo to i u ovoj godini", rekao je ministar.

Grad Subotica je iz budžeta za tekuću godinu opredelio oko 434 miliona dinara za socijalnu zaštitu i mere socijalne politike, što je 13,6 odsto više nego prethodne godine. Time će biti poboljšan kvalitet usluga velikog broja korisnika.

"Imaćemo novu uslugu koja će se sprovoditi u Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka", a to je stanovanje uz podršku, za šta smo obezbedili 16,7 miliona dinara. Subotica je primer dobre prakse institucionalne i vaninstitucionalne saradnje. Svima želimo da damo dozanja da smo grad velikog srca i poručujem svima kojima smo potrebni da uvek mogu da računaju na nas", rekao je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Selaković je danas imao sastanke sa direktorima Centra za socijalni rad, Gerontološkog centra, Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka", Filijale nacionalne službe za zapošljavanje i Finda PIO, gde su pričali o izazovima i problemima u radu sa kojima se susreću, te načinima kako da ih zajedničkim snagama rešavaju.

"Budzet Ministarstva za boračka i socijalna pitanja je u ovoj godini povećan na nešto više od 174 milijarde dinara, čime su svi činoci adekvatno obezbeđeni za rad i funkcionisanje u ovoj godini", kazao je ministar.

On je obišao i radove na rekonstrukciji, adaptaciji i proširenju Doma "Dudovan šuma".

"Kada je Severnobački okrug u pitanju, odnosno Subotica, od velike važnosti nam je rekonstrukcija Gerontološkog centra, tačnije Doma "Dudova šuma", u koji je do sada uloženo gotovo milijardu i sedamdeset miliona dinara. U ovoj godini, za narednu fazu radova, predviđeno je ulaganje u iznosu od preko 850 miliona dinara. Podsećam i da je u subotički Dom za ometenu decu "Kolevka" na rekonstrukciju, revitalizaciju i proširenje utrošeni do sada preko 830 miliona dinara, čime je poboljšan nivo usluga korisnika", naveo je Selaković.

Naveo je i da je tržište radne snage u 2022. zabeležio ozbiljne rezultate u Subotici, gde je u prošloj godini nezaposlenost smanjena za 11 odsto u odnosu na onu iz 2021. godine.

"Ono što nas ovde zabrinjava i na čemu ćemo posebno raditi je sve veći broj deficitarnih zanimanja, ne samo zanatlija i lica sa srednjom stručnom spremom, nego imamo sve veću potrebu za kadrovima sa visokom stručnom spremom, IT inžinjerima, poljoprivrednim inžinjerima, prosvetnim radnicima i zdravstvenim radnicima. Mi smo u godini za nama, u Subotici, imali ozbiljan rast tražnje za građevinskim radnicima i inžinjerima, kao i stranom radnom snagom ove struke, i to za više od 100 procenata, čemu je doprinela i izgradnja međunarodne brze pruge Beograd-Budimpešta", objasnio je Selaković.

Kao jedan od veoma bitnih planova za ovu godinu pomenuo je kampanju zapošljavanja osoba sa invaliditetom, koja će se tokom godine sprovoditi u celoj zemlji, a koja će krenuti početkom marta meseca.

"Misija je da u ovoj godini što više poslodavaca ohrabrimo da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, tačnije naše sugrađane, i da na dobrim primerima preduzeća koja su to do sada činila pokažemo koliko su ti radnici vredni, lojalni i da se i te kako isplati imati takve radnike", kazao je ministar.

Autor: