AKTUELNO

Navršilo se pet godina od ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića. Do sada nije utvrđeno ko su nalogodavci i počinioci tog zločina.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Dovezen je u bolnicu u besvesnom stanju. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama. Obdukcioni nalaz je tada pokazao da je ubijen sa šest metaka.

Ubice i nalogodavci tog atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije želela da odgovara na upite naših državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.

Sudski proces pred osnovnim sudom u Prištini i dalje je u toku.

Optužbe za ratni zločin

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Foto: Tanjug AP/Bojan Slavković

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine počelo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.

#Oliver Ivanović