AKTUELNO

Direktor Centra za društveni stabilnost Ognjen Karanović, rekao je za PINK da je poseta Dereka Šolea i visoke delegacije svih najvažnijih institucija SAD jako bitna, kao i da je on u Prištini poslao jasne poruke Amerike.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se juče sa specijalnim savetnikom u Stejt Departmentu Derekom Šoleom, kojem je preneo očekivanje da SAD prepoznaju napore Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima.

Karanović je, komentarišući predloge za nastavak dijaloga po predlozima Berlina i Pariza, rekao to treba gledati sa određene distance, da ćemo tek, kako dodaje, videti na koji način će biti vođen nastavak dijaloga na osnovu predloga Makrona i Šolca, odnosno, kako kaže, na koji način će taj predlog imati ulogu u nastavku dijaloga.

- Ja bih rekao da je ova poseta Šolea i visoke delegacije svih najvažnijih institucija SAD, jako bitna, kao i da je on u Prištini poslao jasne poruke SAD. A to je da više neće da tolerišu odlaganje osnivanja Zajednice srpskih opština – rekao je Karanović.

Kako kaže, on je rekao da ne vidi na koji način je SZO u neskladu sa Prištinskim tzv. ustavom.

- U Beogradu su očigledno razgovori vođeni u vezi sa bilateralnim odnosima između SAD i Srbije. Meni je indikativno to što su Albanski mediji na Kosmetu izjavili, veoma zabrinuto, da izgleda Amerikanci više Srbiju ne gledaju kao nekakav maligni faktor, već da je očigledno da žele unapređenje saradnje – rekao je Karanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, sve su to signali koji nam govore da su SAD svesni problema i da ne žele novo žarište.

- Paket Zapadnog Balkana će se u celikini posmatrati. Otvoreni Balkan ima prioriret, da se oni problemi koji ne mogu da se reše, stave makar na marginu. Takođe, pokazuju da je EU totalno nesposobna da vodi bilo kakav dijalog. Oni takođe smatraju da, kada je u pitanju Aleksandar Vučić, preko puta sebe imaju iskusnog državnika koji neće preko crvenih linija – rekao je Karanović.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković, rekao je da se razgovara o strateškom dijalogu između SAD i Srbije. Dodaje da se vidi rezultat toga, kao i šta je cilj bilateralnih odnosa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Amerika je rekla šta očekuje od svake države, ali je potpuno promenila pristup Srbiji. Ono što jeste najznačajnija tekovina onoga što je na diplomatskom planu uradio Aleksandar Vučić, jeste što je od Srbije napravio kredibilnog i pouzdanog partnera – rekao je Marinković.

Kako kaže, to je ono što je najznačajnije. Dodaje da je Srbija danas pouzdana i da se na nju gleda kao na stub stabilnosti, ali i na motor ekonomskog razvoja.

- Oni znaju da je rešenje problema upravo ekonomija, kao i slobodan protok ljudi i roba, za šta se predsednik Vučić bori još od 2016. godine – rekao je Marinković.

Autor: