AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju tehnološkog centra američkog proizvođača električnih vozila Rivijan u Beogradu.

Vučić je rekao da je danas prvi put osetio kako je to sedeti u ovakvom jednom vozilu. Dodaje da su već dosadili, ali mora da istakne da se na ovome radilo preko godinu i po dana kao i da se veliki broj ljudi trudio da se ovo ostvari.

- Kada godinu i po dana radite, onda želimo da drugi pokušaju da razumeju našu sreću kada se rezultati tog rada vide - rekao je Vučić.

Kako kaže, dolazak Rivijana je od posebnog značaja, dodaje da su oni najinovativnija kompanija u celom svetu u ovoj oblasti. Dodaje da smo doveli najboljeg iz celog sveta, i da time ne može da se pohvali niko drugi u Evropi.

Foto: Pink.rs

- Sada moramo da radimo na povećanju naših kapaciteta na fakultetima. To neće biti lak posao, moraće mnogo da se radi jer će biti potrebno još mnogo ljudi. Sada se pokazuje da je bilo dobro što smo krenuli sa dualnim obrazovanjem, ali nije dovoljno. Mora da bude još jače i odgovornije - rekao je predsednik.

Vučić je rekao da, kada je otvorio prostor gde stoji motor u automobilu, nema motora, već, dodaje šaljivo, može da stoji bazen za decu.

- Ove godine ćemo preći 1,3 posto trgovinske razmene sa SAD i to su dobre vesti za nas. Sada sa Rivijanom verujem da ovoo nije kraj i da će biti još saradnje. Mi imamo ovde divne ljude koji nam pomažu, ali Sindi je žena koja nam mnogo pomaže i mnogo radi za Srbiju. Ja se nadam da je ovo samo početak i da je ovo samo stadiju - rekao je Vučić.

Foto: univerzum hd media

Predsednik je rekao se ovde vidi ono za šta se bori i dodaje da mu je beskrajno drago.

Vučić se zahvalio Kristoferu Hilu na podršci i na svemu što radi za Srbiju. Dodaje da je Srbija danas na tehnoškoj mapi sveta, sa kompanijom kao što je Rivijan, bljesnula i skočila na lestvici.

- Ovo je velika pobeda za Srbiju i veliki zalog za budućnost - rekao je Vučić.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što učestvuje na otvaranju ovog centra.

Foto: Pink.rs

- Oduševljeni smo što vidimo ovu sjajnu kompaniju koja se jako lepo uklopila ovde u Srbiji i jako smo ponosni što je Rivijan ovde i posmatraćemo kako ovo raste, istovremeno kako naše prijateljstvo sa Srbijom raste - rekao je Hil.

Kako kaže, ovo je investicija u budućnost ove zemlje i mladih generacija, kao i u prijateljstvo između Amerike i Srbije, koja, kako kaže, ima sjajnu budućnost.

Ranije, prilikom obilaska vozila, predsedniku Vučiću je predstavnik kompanije pokazao jedan model vozila, a zbog veličine gepeka, koji se nalazi u prednjem delu vozila, našalio se da može da posluži i kao bazen za decu.

Vučić je seo za volan automobila, čija tabla je u potpunosti digitalizovana, i opet se našalio:

- Ja sam seljak čovek, naučio sam na menjač - rekao je predsednik.

Foto: Pink.rs

Vučić je potom dodao ministarki za inovacije Jeleni Begović da su ovo stvari za koje živi.

Otvaranju prisustvuje i ministarka nauke Jelena Begović, potporedsednica kompanije za akviziciju talenata Cindy Nicola i viši potpredsednik za razvoj softvera Wašym Bensaid, kao i ambasador SAD Kristofer Hil.

Predsednik Vučić je ranije najavljivao da će u Srbiju doći američka kompanija Rivijan koja proizvodi električna vozila i da će pre kraja ove godine otvoriti 200 radnih mesta za inženjere, a onda 1.000 radnih mesta.

Vučić je takođe tada istakao da je to važna vest i da je za dovođenje Riviana bilo potrebno gotovo dve godine borbe.

Rivijan sa sedištem u Kaliforniji, poznat po proizvodnji električnih kamioneta i terenaca, u septembru je zvanično najavio da u Beogradu otvara svoj centar za istraživanje i razvoj sa namerom da zaposli lokalni tehnički kadar i inženjere iz automobilske industrije.

Foto: Pink.rs

Kompanija će u Srbiji, kako je ranije objavljeno, poslovati pod imenom Rivian SE Europe d.o.o. Beograd.

Kompanija Rivian je osnovana 2009. i bavi se dizajniranjem i proizvodnjom električnih vozila. Prvi modeli vozila su R1T, "pik ap trak" sa dva reda sedišta za pet putnika, koji je proglašen najboljim vozilom u svojoj kategoriji, kao i R1S, SUV sa tri reda sedišta za sedam putnika. 

Vozila R1T i R1S opremljena su naprednim tehnološkim sistemima, uključujući elektroniku vozila, akumulator, električni pogon, šasiju, Driver+ napredni sistem pomoći vozača (ADAS) i digitalno upravljanje.

Autor: