AKTUELNO

Najavljivani nemačko-francuski predlog za "rešavanje kosovskog pitanja", čija je okosnica da Srbija ne sprečava tzv. Kosovo da se domogne stolice u UN, a da zauvrat dobije maglovitu evropsku budućnost, Evropska komisija sada hoće da integriše u dijalog između Beograda i Prištine.

Politički analitičar Branko Radun ističe da Pariz i Berlin pokušavaju da se ubace u priču na Balkanu, dobiju poene zbog unutrašnjih tenzija, kako bi se EU pokazala kapacitetnom.

- Jedino što može da se kaže je to, da ako će se rešavati nešto sa Srbima i Albancima, to ne može bez Amerike. Pariz i Berlin nemaju taj kapacitet - naveo je Radun.

Foto: TV Pink Printscreen

Moramo da ispoštujemo EU, odemo na sastanak, sedimo i saslušamo, budemo koperativni, ali, problem je što imamo samo zahteve, a nikakve garancije, navodi Radun.

- Pokušavaju da nas pritisnu, nešto urade, da bi videli dokle ćemo mi, a dokle oni - rekao je Radun.

Izvršni direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić kaže da imamo negativna iskustva sa Ahtisarijevim planom koje naš tadašnji predsednik i tehnički premijer nisu hteli da pročitaju. Mislili su da ako ne prime taj dokument, da će problem da nestane, a desilo se suprotno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mora parcijalno da se odreaguje na sva dešavanja - priča Matić.

Govoreći o dešavanjima na KiM, Matić navodi da je Srbija rešila da na provokacije stavi crvene linije, jer su dovedene do zida.

Autor: