AKTUELNO

​Kada smo posle 113 godina, po njegovom ličnom zaveštanju, vratili posmrtne ostatke vožda Đorđa Stratimirovića iz Beča u Sremske Karlovce, na sahrani istih u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice prisustvovao je i predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, rekao je Aleksandar Đurđev, poslanik i predsednik Srpske lige.

- Na mestu odakle je vožd Stratimirović pre 174 godine poveo srpski narod severno od Save i Dunava u borbu protiv Mađara, a koja je rezultirala stvaranjem Srpske Vojvodine, našao se, dakle, jedan relevantni predstavnik mađarskog naroda da na dostojanstven i viteški način oda počast čoveku koji je ratovao protiv njegovih sunarodnika - rekao je Đurđev.

Kako kaže, tako to rade veliki istorijski narodi, Mađari i Srbi, kroz istoriju spremni na žestoku borbu jednih protiv drugih, ali uvek se poštujući, kako to ozbiljnim narodima i državama i dolikuje.

- Istorijsko pomirenje dva naroda, može se reći, počelo je 2013. godine kada je mađarski predsednik Janoš Ader, posetivši Narodnu skupštinu Srbije, pred srpskim narodnim poslanicima osudio sve one Mađare koji su tokom Drugog svetskog rata počinili zločine nad nevinim Srbima, zamolivši ih za oproštaj - rekao je Đurđev i dodao:

- Rekao je pritom još jednu važnu stvar, da našoj deci, srpskoj i mađarskoj, ne smemo u nasledstvo ostaviti smrt, laž i mržnju, već saradnju, pravednost i život. Bile su to hrabre i vizionarske reči dostojne žrtve predratnog predsednika mađarske vlade Pala Telekija koji je Sporazum o večnom prijateljstvu između Mađarske i Jugoslavije potpisao 12. decembra 1940. godine, a nekoliko meseci kasnije, ne uspevši da spreči pritiske Trećeg rajha da Mađarska napadne svog južnog suseda, izvršio samoubistvo 3. aprila 1941. godine.

​- Danas su odnosi između Srbije i Mađarske, odnosno Srba i Mađara nikad bolji u proteklih hiljadu godina zajedničkog suživota. Tome je uveliko doprinelo lično prijateljstvo i odlično političko i strateško razumevanje između lidera dvaju naroda, Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, ali se poboljšanje odnosa ne iscrpljuje samo time. Ono je usađeno i u zajedničkom sistemu vrednosti koji dele srpski i mađarski narod – suverenizam, nezavisnost, hrišćanstvo, tradicija, porodica, posebnost jezika i kulture, evrokontinentalizam i druge - rekao je Đurđev.

Kako kaže, zato u vreme savremenih globalnih geopolitičkih previranja, koja umnogome nose karakter ideološko-kulturološke i vrednosne borbe, Srbi i Mađari stoje na istoj strani, vođeni idejom očuvanja tradicionalne porodice, hrišćanske vere i šireg evropskog kulturnog identeta kao temelja najpre opstanka, a potom i razvoja našeg kontinenta i naše civilizacije.

- Unutar Evropske unije, kojoj Srbija teži već dve decenije, a od koje je nepravedno zapostavljena i prokazana kao nedovoljno evropska, Mađarska je jedan od naših najvažnijih saveznika i partnera. Da je tako pokazao je proglas Viktora Orbana ,,O budućnosti Evropske unije – mađarski predlozi“, sastavljen od tek sedam tačaka, ali među kojima je i tačka posvećena našoj zemlji koja jasno i nedvosmisleno kaže da je stav mađarske vlade da Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije. Niko među evropskim državnicima tako energično i otvoreno ne poručuje da je Srbija ključna zemlja regiona Zapadnog Balkana bez koje isti ne može postati sastavni deo Evropske unije kao što to radi Viktor Orban, niko osim njega nas ne naziva i srednjoevropskom, a ne samo balkanskom (tj. iz ugla zapadnjačkog levo-liberalizma primitivnom) zemljom - kaže Đurđev.

Kako kaže, nedavno je predsednik Srbije otkrio jedan važan istorijski detalj – da je Viktor Orban 1999. godine, u to vreme takođe u svojstvu premijera Mađarske, odbio američke i britanske pritiske da Mađarska u sklopu NATO agresije na našu zemlju na nju izvrši kopneni napad.

- Ako ni zbog čega drugog, onda bar zbog toga zaslužuje da sa ponosom nosi dva velika srpska ordena koja su mu ove godine dodeljena – Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici i Orden Svetog Save prvog stepena od Srpske pravoslavne crkve.​ O odnosu Srbije prema mađarskom narodu ne treba trošiti reči. Za razliku od Zakarpatske oblasti u Ukrajini u kojoj živi oko 150.000 etničkih Mađara koji su takođe uz Ruse bili žrtve diskriminatorne i asimilacione politike zvaničnog Kijeva, Mađari u Vojvodini imaju puna građanska, politička i sva druga prava, učestvujući pritom ravnopravno u vršenju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Mađarska je na tome zahvalna ne samo rečima, već i delima i ne samo prema Srbima u Srbiji, već Srbima uopšte. Da je tako, svedoči odnos Mađarske prema Republici Srpskoj kojoj je u jeku pandemije Kovid-19 2020. godine poslala medicinsku pomoć, ali i krajem 2021. godine odobrila davanje ovom srpskom entitetu razvojne ekonomske pomoći u iznosu od 100 miliona evra - rekao je Đurđev.

- Da se u muci poznaju prijatelji, Mađarska je potvrdila i kada je reč o vitalnim interesima Srbije u uslovima globalne energetske krize. Ne samo da će Mađarska Srbiji omogućiti da tokom zime skladišti deo svojih gasnih rezervi u Mađarskoj, već i da izgradi novi naftovod prema njoj odakle će Srbija imati mogućnost snabdevanja jeftinijom uralskom naftom iz naftovoda Družba. Ako se po jutru dan poznaje, i ako je prethodna decenija jutro predstojećeg veka srpsko-mađarskih odnosa, onda ćemo, sasvim izvesno, biti dostojni pomenute poruke Janoša Adera koja je te 2013. godine daleko odzvanjala - kaže Đurđev.

Autor: