AKTUELNO

Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev rekao je da godinama mađarski premijer Viktor Orban stoji na braniku hrišćanskih duhovnih, porodičnih i društvenih vrednosti uopšte, uprkos činjenici da je protiv njega uperena čitava evropska i svetska levo-liberalna agenda.

- Orban ne brani samo protestantske i rimokatoličke, već i pravoslavne i sveukupne hrišćanske ideale i zato mu je patrijarh srpski Porfirije danas sa punim pravom uručio orden Svetog Save, najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve - izjavio je Đurđev i dodao:

- Sudeći po njemu, ovo je još jedan od dokaza jačanja srpsko-mađarskih veza koje su iz godine u godinu sve čvršće i predstavljaju temelj regionalne stabilnosti. Orban se u jeku najveće antiruske histerije usprotivio napadima i sankcijama protiv Ruske pravoslavne crkve. Time je na delu, a ne samo na rečima, pokazao da mu je podjednako stalo do svih hrišćana u Evropi - istakao je predsednik Srpske lige.

Đurđev je zaključno pozitivno ocenio posetu patrijarha Porfirija Mađarskoj istakavši da je još jednom pokazao da brine o duhovnosti Srba van matice i da je SPC aktivno zainteresovana za opstanak i razvoj srpske zajednice u Mađarskoj, kao i za očuvanje njenog duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta.

#Aleksandar Đurđev