AKTUELNO

Teško je proceniti šta će sve predsednik danas reći, verovatno bi trebalo da čujemo strateške ciljeve i poteze Srbije u narednom periodu, rekao je za Novo vikend jutro Jovane Jeremić za TV PINK, Miroslav Bjegović, profesor studija bezbednosti.

Kako kaže, smatra da bi danas predsednik morao reći koje to nas prvenstveno opasnosti čekaju.

- Ono što mogu reći a što nas mnogo ne iznenađuje, jeste opasnost iz regiona, i najnovija licemerna odluka Hrvatske, koja je zahtevala da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte – rekao je Bjegović.

Kako kaže, zemlje EU su uvele sankcije Rusiji, a za sebe traže izuzeće kada su njihovi interesi u pitanju.

- Mislim da taj gest hrvatske nije iznenađujući, ali je neprijateljski. To znači da u narednom periodu od njih možemo očekivati svašta, mada, smatram da nije samo njihova odluka – rekao je Bjegović.

Bjegović je rekao da će pritisci biti sve veći i veći i čak možda i u vidu određenih sankcija, koje su, dodaje, negde na pomolu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da bi danas trebalo čuti kako da sačuvamo naš neutralni status, i našu ekonomiju. U ovom momentu Srbija jeste usamnjena, svi su na jednoj strani i mi postajemo usamnjeni i zato smetamo članicama EU. Zato će biti pritisak da se Srbiaj opredeli na koju će stranu – rekao je Bjegović.

Kako kaže, nada se da nećemo biti primorani da i mi potežemo za nekim merama koje bi donele probleme njima.

Dejan Vukelić, glavni i odgovorni urednik portala Objektiv, rekao je da je ponašanje Hrvatske skandalozno, dodaje da očekuje da će predsednik Vučić danas oštro govoriti.

- Mislim da će predsednik da se fokusira na to kako da se prevaziđe problem koji nam je Hrvatska napravila – rekao je Vukelić.

Kako kaže, veruje da će nas obavestiti kako ćemo mi rešiti taj problem i dodaje da je ubeđen da mi rešenje za to imamo.- Verujem da ono neće naneti neku sudbonosnu štetu nama. Očekujemo takođe da se predsednik obrati i važnim članicama EU – rekao je Vukelić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, naš stav je potpuno jasan i principijelan, kao i u skladu sa međunarodnim pravom.

- Stav je apsolutno ispravan i tu nemam nikakvu dilemu. Mi politički nisu neutralni, mi smo članica kandidat za članstvo u EU. Takođe, osudili smo akcije u Ukrajini, samo nećemo da uvedemo sankcije Rusiji, jer smatramo da su besmislene – rekao je Vukelić.

Kako kaže, ovde se pod izgovorom kažnjavanja Rusije, kažnjava Srbija.

- Na delu je potpuna besmislica. Verujem da je predsedniku Vučiću jako teško u ovom momentu, mislim da ni sam ne može da veruje kakve odluke neki državnici donose – rekao je Vukelić.

Boža Spasić, bivši obaveštajac, rekao je da je dobro što predsednik Vučić deli sa svojim narodom politiku koju vodi.

- On nikada nije povukao ni jedan potez, a da prethodno nije konsultovao narod. Upitao bih, da li neko u ovoj zemlji misli da bi mi uvođenjem sankcija ispravili neke stvari i da bi nam bilo bolje? - upirao je Spasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ne bi nam bilo bolje. Uvek bi, dodaje, našli nešto novo da nas uslovljavaju.

- I ovoga puta po strani je igra EU, samo što su za ulogu uzeli malog klovna u vidu države Hrvatske - rekao je Spasić i dodao da uvođenje sankcija ne bi Srbiji donelo ništa dobro.

Autor: