AKTUELNO

Postavljena je osnova da odnosi između Srbije i Emirata dođu u jednu novu dimenziju i u još jaču saradnju i partnerstvo, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Marko Selaković, rukovodilac Kancelarije privredne komore Srbije u Emiratima.

Selaković je rekao da je sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, kruna građenja dobrih odnosa.

- Deset godina Srbija ima fer, iskren i otvoren stav prema Emiratima, kao i obrnuto. Zaista je postavljena osnova da ti odnosi dođu u jednu novu dimenziju i u još jaču saradnju i partnerstvo – rekao je Selaković.

Kako kaže, zahvaljujući pomoći koju smo dobili od njih, Srbija će uspeti da sačuva solventnost i finansijsku stabilnost.

- Saradnja će biti na skoro svim poljima, Emirati su jedna od najinovativnijih ekonomija – rekao je Selaković.

Selaković je rekao da je sporazumima data izvanredna osnova, dodaje da je vreme za novu etapu i novu eru, koja će se bazirati na prijateljskim odnosima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne postoji veća čast u Emiratima, kada oni kažu nekome da je njihova kuća i vaša kuća. A kada vam to kaže vladar Emirata, i primi vas u palatu namenjenu za susrete sa najvećim svetskim liderima, onda to nije samo pitanje dobrih prijateljskih odnosa, već isto tako i najdubljeg poštovanja i uvažavanja i države Srbije i svega što mi radimo – rekao je Selaković i dodao da mu je puno srce kada vidi ovakav razvoj odnosa između dve zemlje.

Prof. dr Dragana Mitrović, sa Fakulteta za političke nauke, rekla je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Emiratima izuzetno značajna i da pokazuje da imamo prijatelje u svetu, kao i da uvažavamo poštovanje jedne tako velike zemlje.

- Politički sporazum koji smo ostvarili, otvara i neka druga vrata u međunarodnim odnosima. Čini mi se da i u saradnji u oblasti energetike možemo da napredujemo. Mi sada moramo zbog sankcija koje su uvedene na rusku naftu, moramo da nađemo zamenu od oko 30 odsto. Jako je bitno da to uzimamo od zemalja koje razumeju našu poziciju – rekla je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti, rekao je da je loše što niko sa zapada ne razmišlja o danu posle.

- Primetno je da nemamo ni jednu mirovnu inicijativu, nemamo nikakve posrednike. Desio se veliki prelom, koji još uvek nije vidljiv, a to je da čak ni Rusi više ne misle o danu posle. Ono što je očigledno jeste užasan pritisak na Srbiju – rekao je Vučelić.

Kako kaže, to je najviše izraženo kroz nemački pritisak, on je najjači i najveći.

On ističe da u političkim odnosima interesi donose odlučujuće korake.

- Vrlo je simptomatičan stav predsednika Vlade Danske, koji je rekao da, ako se ovako nastavi da će zapadna industrija stati – rekao je Vučelić.

Foto: TV Pink Printscreen

Mitrović kaže da je sada veliki plus na našoj strani i da predsednik Srbije sada može ohrabren i osnažen da putuje na sledeće sastanke.

- To mu sada daje snažniju poziciju i ulogu – rekla je Mitrović.

Autor: