AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost.

Nakon sednice predsednik Srbije obratio se građanima.

Vučić je rekao da veruje da će princip odgovornosti biti preovlađujući. Dodaje da Srbija danas ima stabilnosti više nego mnoge zemlje EU i to u svakom smislu.

- Nastavićemo to, nije nam jednostavno. Pred nama su najteži meseci, ne laki ni u finansijskom smislu. Ne odustajemo ni od čega, povećavaćemo i penzije i plate u razmeri u kojoj smo rekli. Za sada uspevamo da održimo finansijsku stabilnost - rekao je Vučić.

Kako kaže, uspeće da učine sve da Srbija ne prođe lošije od svih drugih zemalja tokom zime.

- Brine me ubrzavanje oko KiM , posebno posle poslednjih promena na ratištu u Ukrajini, svejedno želim da poručim građanima Srbije da je država uz njih, da ćemo da se borimo za svoj narod i da će Srbija pobediti - rekao je Vučić.

U utorak sednica Skupštine Srbije na kojoj će tema biti tok razgovora Beograda i Prištine

- Vlada Srbije podnosi izveštaj, on ide na usvajanje, kritiku, a pošto je tek izabran mandatar, a vlade nema, biću sam i neću napustiti salu ni na sekund. Videćemo da li ćemo završiti u jednom ili dva dana, ali odgovoriću na sve poruke - najavio je Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

O stavu SPC i izjavi patrijarha Porfirija povodom "Evroprajda"

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara o stavu SPC i izjavi patrijarha Porfirija povodom "Evroprajda" rekao je da je razgovarao sa njim i da je dobio i pismo od njega.

- Ne mislim da ima bilo kakav loš odnos prema bilo kojim ljudima. Srpsku crkvu poštujem. Znate da mislim o Ani Brnabić da je zlo, ne bi bila ovde. Mislim da je reč o divnoj, marljivoj ženi koja radi najbolje za našu zemlju. U široj porodici imam ženu koja je gej i ni za šta je ne bih menjao, mislim da je predivna i ne mislim da je zlo. I toliko je dobra da mi nije lako da pronađem bolje.

'Putin je podigao zavesu'

- Govorili smo i napravili analizustanja pozicije Srbije i Srba na KiM, posebno nakon jednostranih odluka samouprave u Prištini - rekao je Vučić i dodao da su takođe govorili o stvarima vezanim za manifestaciju "Parada", kao i o energetskoj krizi i bezbednosti.

Kako kaže, sinoć je obavio razgovor sa predstavnicima izaslanicima Olafa Šolca i Emanuela Makrona, i da su dobili od njih predlog potpuno nove armature razgovora i pregovora u Briselu, koji bi trebalo da dovedu, kako kaže, do skorog i konačnog rešavanja problema sa kojima smo se suočavali.

Vučić je rekao da nam u uslovima koji se sada dešavaju u Evropi, nisu potrebni novi sukobi.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Velike zapadne sile, plus Turska, žele rešavanje ovih problema, jer, u Evropi je rat, Evropa je u ratu, mora da se brani, i u skladu sa tim potencijalnim dogovorom, oni bi izbegli mogućnost da daju jasan odgovor Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja Kosovu nezavisnosti - rekao je Vučić.

Kako kaže, Srbija je ponovo postala kolateralna šteta sukoba velikih sila i njihovih nerešenih situacija u prošlosti.

- Putin je podigao zavesu, i sada je ostalo svima da se odluče sa koje strane zavese žele da se nalaze - rekao je Vučić.

'Nećemo dozvoliti progon i pogrom srpskog stanovništva'

Predsednik je rekao da su ih upozorili da od 20. septembra 2021. godine niču jedna za drugom nelegalne baze specijalnih jedinica kosovskih bezbednostnih službi na Kim.

- Divljaštvo i banditizam prištinskih vlasti nemaju kraja, a oni ni na šta od ovoga nemaju pravo. Oni ne obaveštavaju Srbe o ovim akcijama, niti ih konsulutuju. Uz sve to pokazuju kako kontrolišu jezero Gazivode, a ono se najvećim delom nalazi na opštini Zubin Potok. Ne postoji stvar koju nisu pogazili, a međunarodni predstavnici to znaju - rekao je Vučić.

Kako kaže, jutros je imao konsultacije i sa mandatarkom i ministrima u tehničkoj vladi.

- Nismo posebno srećni, ali nikada nismo odbijali razgovore, tako da ćemo nastaviti da razgovaramo - rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da će SAD uputiti novu tranšu vojne pomoći za Ukrajinu, ali i zemlje iz okruženja, između ostalih i Kosovu.

- Na tom spisku zapravo nema samo jedne zemlje, a to je Srbija - ističe Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ono što je važna informacija jeste, da je na dan 10. septembra u 8 sati ujutru i dalje je bilo prijavljeno samo dvoje lica za promenu registarskih tablica. Nemaju nikakvu podršku naroda, ne mogu da pronađu Srbe koji bi promenili tablice - rekao je Vučić.

Kako kaže, jasno je da srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava, dodaje da će biti zanimljivo gledati kako generalnu skupštinu UN kada budem govorio o teritorijalnom integritetu Srbije i rezoluciji 12 44.

- Borićemo se za poštovanje međunarodnog prava i bićemo uz svoj narod - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će nastaviti da se pruža svaka vrsta podrške i dodaje da se neće dozvoliti progon i pogrom srpskog stanovništva. Dodaje da mu nije jasno zašto nekima smeta kada to govori.

'Zabrinuti smo za bezbednostnu situaciju, MUP će saopštiti odluku o "Prajdu"

Predsednik je rekao da su razgovarali i o bezbednostnoj situaciji u vezi organizacije "Parade", i dodao da u skladu sa ustavom i zakonom Srbije, donošenje odluke o eventualnom nedozvoljavanju okupljanja na otvorenom prostoru, doneće MUP, u skladu sa svim o čemu je već bilo govora.

- Veoma mi je žao, mi nećemo da se glupiramo sa našim građanima, da pokušavamo da unižavamo ljude koji su naša braća, sestre i deca. Zabrinuti smo za bezbednostnu situaciju i zato nikada neću razumeti neverovatnu odgovornost onih koji su napravili krstšaki rat ne razmišljajući o tome koliko su samara stavili na leđa svojoj državi, bez razloga - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, moglo bi da dođe do većih sukoba, koje moramo da izbegnemo.

- Mogu da se okupljaju po raznim konferencijama, a o svemu drugom MUP će obavestiti i njih i građane Srbije - rekao je Vučić.

Ističe da je spreman da udari po sebi politički, jer, kako kaže, zna koliko su njegove reči nepopularne u Srbiji, ali i, kako kaže, nažalost istinite.

'Najniža stopa nezaposlenosti u modernoj istoriji, 8,9 odsto'

Vučić je izjavio danas da je stopa nezaposlenosti u našoj zemljii 8,9 odsto što je, kako je istakao, najniža stopa nezaposlenosti u istoriji Srbije.

Vučić je rekao da je stopa zaposlenosti u drugom kvartalu veoma visoka i da iznosi 50,9 odsto.

- Stopa nezaposlenosti je 8,9 odsto, to je najniža stopa nezaposlenosti uz metodologiju koja nam ne odgovara po tom pitanju jer nam ne računaju sezonske radnike kao zaposlene. Bez obzira na to, ovo je najmanja stopa nezaposlenosti u Srbiji u njenom savremenom periodu, što će reći u njenoj istoriji - rekao je Vučić.

Predsednik dodaje da je u periodu od januara do avgusta 2022. godine priliv stranih direktnih investicija iznosio dve milijarde 666,3 miliona evra dodajući da je zabeležen čak i mali rast u odnosu na rekordnu 2021. godinu kada je bilo dve milijarde 634 miliona.

Najveća ulaganja su, kako kaže Vučić, iz Kine, Japana, Nemačke, Francuske...

'Nema potrebe da širimo paniku. Mleka ima dovoljno!'

Vučić je rekao da neće da obmanjuje narod, dodaje da mu je ovo poslednji mandat.

Dodaje da zemlja ima dovoljno mleka, ali dodaje da ne treba preterivati u količinama koje se kupuju.

- Shvatili smo da ljudi kupuju enormne količine bez ikakvog razloga. Mlekare u Srbiji prerađuju duplo više mleka, dajemo više od realnih potreba stanovništva. Uvešćemo i dodatne tone iz Poljske - rekao je Vučić.

Dodaje da narod treba da veruje svojoj državi, da su tu da rade i da se bore za građane.

- Molim vas samo da nam verujete, nema potrebe da širimo paniku i da pravimo probleme koji ne postoje - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, što se tiče snadbevalja hranom, građani Srbije ne treba da brinu.

'Očekuje nas užasno teška zima'

- Izaćićemo sa predlogom za smanjenje potrošnje električne energije, želimo da podstaknemo ljude da štete i da zarade. To će biti mereno u skladu sa potrošenom energijom u istom mesecu prethodne godine - rekao je Vučić.

Kako kaže, predlog će biti da svi oni koji smanje potrošnju između 5 do 20 posto, dobiće popust od 10 posto na iznos računa koji izračunava potrošnju i mrežarinu.

- Oni koji imaju smanjenje potrošnje preko 30 odsto, oni će imati 30 posto popust na račune. Time će EPS da izgubi deo prihoda, koje će država da nadoknadi, jer trošimo ogroman novac na uvoz električne energije - rekao je Vučić.

Kako kaže, što se tiče grejanja, njega će biti.

Glavna tema sednice bila su dešavanja na KiM i bezbednosni izazovi, naročito posle odluke vlade Aljbina Kurtija da zabrani upotrebu srpskih registarskih oznaka, što je podiglo tenzije i uznemirio naše sunarodnike.

Autor: