AKTUELNO

Srbija je pozornica za posrednički rat između Istoka i Zapada, izjavio je za Rojters predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Britanska novinska agencija navodi da ova Vučićeva konstatacija dolazi dan nakon protesta u Beogradu protiv gej parade, apostrofirajući da su na tom protestu okupljeni nosili ruske zastave i postere ruskog predsednika Vladimira Putina.

Srpski predsednik je rekao da ne može da kaže da je neko posredovao u ovom "napadu", jer je bilo mnogo običnih ljudi na protestu, ali je dodao i da nema dilemu da se u Srbiji odvija posredni konflikt.

"Bez dileme, ovde postoji posredni sukob između Istoka i Zapada", dodao je Vučić.

Rojters dodaje da je Srbija kandidat za člansvo u EU, da je vojno neutralna, međutim, da održava veze sa NATO i da je kupila oružje od članica zemalja Alijanse.

Navodi se i da je Beograd skoro potpuno zavisan od ruskog gasa i da je kupio oružje od Rusije, a da je Kina glavni investitor u Srbiji, uglavnom u rudarstvu i infrastrukturi.

Rojters konstatuje da je Srbija osudila ruski napad na Ukrajinu u UN, ali da je odbila da uvede sankcije Moskvi, kao i da Rusija i Kina podržavaju Srbiju u očuvanju Kosova i Metohije.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

"Pokušavamo da preživimo, sa što manje rana i ožiljaka koliko je to moguće", rekao je Vučić.

Rojters se osvrnuo i na nedavni dogovor između Beograda i Prištine oko dokumenata, ali da vlasti u Prištini traže od lokalnih Srba da promene registarske tablice, sa srpskih na kosovske.

Vučić je rekao da ne veruje da Priština želi "ozbiljan razgovor ili ozbiljan dijalog", ali da oni veruju da mogu da nametnu svoje planove uz podršku Zapada.

"Verujem da će te zemlje koje štite takozvanu nezavisnost Kosova uveriti režim u Prištini da se ne igraju sa konfliktom u regionu, koji je svakako pun problema", dodao je Vučić.

Srpski predsednik je istakao da se više razgovora i "šatl diplomatija" izaslanika EU i SAD očekuje narednih nedelja.