AKTUELNO

Vladimir Đukanović na TV PINK govorio je o Parlamentarnoj skupštini NATO-a, poseti predsednika Turske Srbiji, Naseru Oriću, politici Saše Jankovića...

Od 7. do 10. oktobra održano je jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine NATO-a u Bukureštu, na kome je trebalo da bude usvojena uravnotežena rezolucija koja po mišljenju predstavnika Beograda na korektan način pokazuje situaciju na Zapadnom Balkanu.

Vladimir Đukanović, član delegacije srpskog parlamenta pri NATO-u i poslanik SNS-a, objasnio je šta zapravo predstavlja Parlamentarna skupština NATO-a rekavši da mnogi ne znaju šta je zapravo to i da odmah pomisle da ste za NATO.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-To je potpuno van pameti. Parlamentarna skupština NATO-a je pre svega političko telo te organizaije u kojoj učestvuju sve parlamentarne delegacije zemalja članica NATO-a i zemalja koje su članice Partnerstva za mir. Mi smo članice Partnerstva za mir. Do skoro je tamo svoju delegaciju imala Ruska Federacija, jer je i Ruska Federacija članica Partnerstva za mir. Vi dolazite tamo da iskažete svoje stavove, da na kraju krajeva kažete ono što vam se ne dopada. Imate poslanika iz raznih zemalja koji su apsolutno protivnici NATO pakta, ali dođu tamo baš što su deo te parlamentarne delegacije i kažu šta misle - objašnjava Đukanović.

Prema Đukanovićevim rečimaSrbija uvek koristi tu priliku da bi rekla šta misli, ono što je važno za nas. Đukanović napominje da Srbija nema pravo glasa, jer nije članica NATO, ali i to da se stav Srbije dosta uvažava.

-Ričard benjon, britanski parlamentarac, je još na prolećnom zasedanju u Tbilisiju napisao je izveštaj koji je malo bio jednostran i nije bio potpuno saglasan sa realnim stanjem na terenu. Mi smo tamo dali naše primedbe, da budem jasan nismo podnosili nikakve amandmane, ali smo izneli primedbe, to jest Dragan Šormaz je to uradio kao šef naše delegacije. I oni su apsolutno sve naše primedbe prihvatili, sve su uneli u konačan finalni tekst tog izveštaja koji je usvojen sada na jesenjem zasedanju. Jedina smo zemlja koja je pohvaljena apsolutno za odlično angažovanje, za sardnju, ekonomiju... dok su ostele zemlje, govorim o zemljama na Balkanu, pretpile ogromnu kritiku - rekao je Đukanović i dodao:

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Na Srbiju gledaju kao na jednog pouzdanog partnera u smislu te saradnje. Možemo da budemo veoma zadovaljni. Na ovaj izveštaj koji se odnosi na Srbiju možemo da budemo veoma zadovoljni.

Đukanović je rekao da NATO veoma poštuje stav Srbije i to što mi nećemo da budemo član NATO-a.

-Mi smo otvoreno rekli a nemamo nameru i da nećemo da uđemo u NATO, oni su rekli da nema problema, ali ono šta se dogovorimo u tom smislu saradnje, jako poštuju - ističe Đukanović.

Đukanović se osvrnuo i na posetu Srbiji predsednika Turske Tajipa Erdogana koju je ocenio kao nešto odlično, ali i da je to još jedna poseta zemlje koji žele saradnju sa Srbijom. On je napomenuo da se odnos prema Srbiji dosta promenilo i da nema više nacionalističkih izjava, već da se za saradnju pita Srbija i predsednik Aleksandar Vučić.

-On u nama vidi pouzdanog partnera. To otvara vrata za saradnju sa Turskom i dolazak sve više njihovih investitora u Srbiju - napominje Đukanović.

#NATO

#Vladimir Đukanović

'