AKTUELNO

Narodni poslanik Vladimir Đukanović ističe da su predsednici Turske i Rusije tokom posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića poslali veliku poruku Srbiji.

- Ne dolazi predsednik jedne tako velike sile da vas dočeka na aerodromu i da vas isprati. Ukazuje vam veliko poštovanje. Što se Rusije tiče, primiti Vučića i staviti ga do sebe na ovakovom skupu je jasna poruka Rusije kakav je odnos prema Srbiji – naveo je Đukanović.

Prema njegovim rečima, poseta Moskvi je i poruka zapadu, bez obzoira što smo opredelili evropski put, da od naših prinicipa i borbe za ono što je suštinski naše nećemo odustati.

- Zatražili smo i podršku Rusije po pitanju KiM na diplomatskom planu. Veoma je važna poruka Vladimira Putina da ne može da se revidira istorija, neko hoće da nipodašatva 27 miliona ruskih žrtava u Drugom svetskom ratu, to je skandalozno – dodao je Đukanović.

Mišel Zubenica iz Centra za proučavanje globalizacije ocenjuje da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi ima istorijski karakter.

- Sama činjenica da je presednik Srbije i premijer Izraela jedini državnici koji su pristvovali Vojnoj paradi obležavanju Dana pobede na fašizmom govori koliko je Srbija podigla svoj ugled. Za to je zaslužna uspšena diplomatija koju je Srbija vodila prethodnih godina – naveo je Zubenica.

- Činjenica da je Vučić sve vreme bio sa Putinom, da su zajedno polagali vence, da je srpska himna bila intonirana na Crvenom trgu govore o poštovanju koje Rusija ima prema Srbiji – naveo je on i podsetio da se Srbija, bez pobzira na pritiske sa zapada, nije odrekla prijateljstva sa Rusijom.

Zubenica je ocenio da je ovo prilika da se ekonomska saradnja podigne na viši nivo.

Saša Francisti urednik časopisa "Argumenti i fakti" smatra da je očekivano da Rusija stane na stranu Srbije kada je to potrebno.Kako je dodao, predsednik Vučić širi diolomnatsku podršku u svetu za našu stavar na Kosovu.

Francisti je ukazao na značaj ruskog veta u Savetu bezbednosti UN, napomenuvši da se, prema pisanju prištinskih medija, u Americi okupila velika petorka da opet razgovara o Kosovu i Metohiji i da dogovore stavove.

Prema njegovim rečima, oni smatraju da je reč o konačnom dogovoru i govore o nekakvom recipročnom priznavanju.

#Rusija

#Srbija

#Turska

#Vladimir Đukanović

'