AKTUELNO

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović je poredeći slučaj Kosova i Katalonije istakla da ne treba gajiti previše iluzija po pitanju međunarodnog prava

- Međunarodno pravo je pravo jačeg, ono je na određeni način dogovorno – rekla je Joksimović gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

- Veoma je važno da u trenutku kada podležete normama međunarodnog prava imate dovoljno prijatelja koji će stati na vašu stranu i direktno vam pomoći za ono što vam je u tom trenutku interes. Treba pratiti globalne političke trendove, kako se menjaju odnosi snaga i na koji načn možete kao jedna mala zemlja obezbediti svoje interese – rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima,evidentno je da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost, a strateški cilj su evropske intergracije.

Joksimović je ukazala da je 2017. godina bila važna za budućnost EU, jer su antievropski pokreti doživeli poraz i obezbeđen je kapacitet za konsolidaciju.

- Ono što je delovalo nemoguće, sada ima jasnu perspektivu imajući u vidu najavljeno proširenje EU do 2025. godine. To može biti i ranije – istakla je Joksimović.

Kako je dodala, glavni mig za dalji proces proširenja je došao iz Nemačke, jer je ona i dalje ključna za proširenje EU.

Govoreći o susretu specijalnog savetnika ruskog predsednika Vladislava Surkova i bivšeg ambasadora SAD pri NATO-u Kurta Volkera u Beogradu, on je istakla da je ukrajinska kriza bila inicijalna kapsula za razdor između Rusije i Zapada.

- Posledice su sve lošiji odnosi i mnogobrojne sankcije uvedene Rusiji koje utiču na globana međunarodno - politička kretanja. Važno je da postoji direktna komunikacija između Rusije i SAD – podvukla je Joksimović.

Ona je ocenila da je važno to što su Surkov i Volker prepoznali Beograd kao mesto gde se mogu sresti.

- Surkov ne može u zemlje EU, a Volker je odbio da ode u Rusiju. U takvoj vrsti pregovaračkih okvira se biraju zemlje gde se obe strane osećaju udobno. Za Srbiju je važno što je tako prepoznata – dodala je Joksimović.

#Aleksandra Joksimović

'