AKTUELNO

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je danas da događaji, poput incidenta na jezeru Gazivode, imaju određenu vrstu zapaljivosti u sebi, te je naglasila da je važno zadržati mir.

- Veoma je teško zadržati kontrolu da ovakva vrsta incidenata ne provocira dalju krizu i konflikte. Važno je zadržati mir, mislim da međunarodna zajednica ima svest o potrebi da situacija između Beograda i Prištine ostane mirna - rekla je Joksimović.

Ona je dodala da veruje da je dijalog jedini garant da se incidenti neće dešavati, ističući da postoji jedna vrsta zastoja u tom procesu, ali da je sigurna da se govori i razmišlja o načinima deblokade i nastavka pregovora.

Govoreći o predstojećem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, Joksimović je naglasila da je susret ranije najavljen i da nije direktno vezan za incident na Gazivodama.

Direktorka Centra za spoljnu politiku smatra da je važno razgovarati sa svim akterima koji mogu uticati na pitanje Kosova i Metohije, te ukazuje da je Rusija jedan od važnih faktora.

Joksimović navodi i da je važno da Vučić i Putin razgovaraju o svojim viđenjima nastavka dijaloga, i kada je reč o formatu ali i kada je reč o konsultacijama sa Putinom o tome šta Rusija vidi kao mogućnost za nastavak procesa.

Ocenila je da je reč o važnom susretu, gde će biti reči i o pitanjima ekonomije i energetike.

#Jadranka Joksimović

'