AKTUELNO

Zbog Kurtijeve svojeglavosti nije isključeno da će se pakleni plan za sever KiM sprovesti u delo, uprkos tome što sukobi u regionu Zapadnog Balkana ne odgovaraju Sjedinjenim Američkim Državama, mentorima tzv. Kosova. U tom slučaju Srbija mora da bude spremna na odgovor i svi nivoi države moraju biti mobilisani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da zapaljivim izjavama o mogućem napadu Srbije, Priština prikriva da želi da napadne sever Kosova i Metohije. Predsednik je upozorio i da se spremaju likvidacije nosilaca najviših funkcija u srpskoj zajednici na KiM.

Ovo je samo nastavak dešavanja kojima smo svedočili krajem jula, kao i nagoveštaj sprovođenja u delo odluke o tablicama i ličnim kartama, ocenjuje novinar Aleksandar Gajević.

- Ovo je samo još jedan pritisak, još jedan gaf i izazov, i mislim da je predsednik Srbije jako dobro to procenio, te upozorio političare tzv. Kosova da se ne igraju vatrom i da Srbija ima odgovor za svaki incident koji budu izazvali – kaže Gajević za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Priština, kako ocenjuje Gajević, priziva novi „Bljesak“ i „Oluju“ i nada se da do njih neće doći.

- Podsetimo da, oni koji su izazvali „Bljesak“ i „Oluju“ nikada nisu odgovarali za svoje zločine. Nadam se da će se Priština dozvati malo pameti – rekao je Gajević za Pink.

Sve gore pomenuto je, dodaje, posledica ideje o „Otvorenom Balkanu“ koja tzv. Kosovu nikako ne odgovara jer sama inicijativa pruža stabilnost regionu – upravo zato Albancima ona ne prija.

Iako, prema rečima predsednika Vučića, Sjedinjene Američke Države nisu za oružani sukob na Zapadnom Balkanu, lažnom premijeru lažne države Aljbinu Kurtiju ne bi bio prvi put da radi u suprotnosti od želja i pretenzija svojih mentora, kaže Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da u stavu SAD za nas postoji optimizam, ali da Kurti u kontinuitetu pokazuje neodgovornost i neozboljnost, pa ne treba isključiti i najgori scenario.

- Ne smemo da dozvolimo naivnost i opuštanje, već je potrebna mobilizacija na svim nivoima države. Mnogo je neizvesnosti. Kada analitički pratimo situaciju, vidimo usložnjavanje, ali nisam siguran da SAD imaju interes da se ovde kreira novi konflikt – zaključuje Miletić.